hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

H1N1: ingyenes a védőoltás

Október 21-től bárki kérheti, és ingyen megkaphatja háziorvosától a H1N1 elleni Fluval P vakcinát, tudta meg a MedicalOnline az országos tisztifőorvostól. A szükséges oltóanyagot az ÁNTSZ-től rendelhetik meg az orvosok.

A tavalyi H1N1-es riadalom után 1,2 millió adag, az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével továbbra is felhasználható védőoltás maradt. Ezeket mindmáig a szigorú előírásoknak megfelelően, központilag raktározzák. Szócska Miklós, az Egészségügyért Felelős Államtitkár úgy döntött, mostantól bárki térítésmentesen megkaphatja a vakcinát, függetlenül attól, hogy tagja-e valamelyik rizikócsoportnak – terhesek, krónikus betegek, idősek stb. – vagy sem, mondta el hírportálunknak Paller Judit országos tisztifőorvos. Azok, akik szeretnének élni a lehetőséggel háziorvosuktól kérhetik az oltóanyagot.

Mától bárki ingyen megkaphatja háziorvosától a H1N1 elleni Fluval P vakcinát

Az idei influenza szezonban változatlanul az A(H1N1) vírus viszi majd a prímet, a megbetegedés megelőzésében tehát jól hasznosítható a Fluval P. Az oltóanyagból regionális illetve megyei szinten képeznek majd depókat, ahonnan gyorsan és biztonságosan elláthatják a praxisokat az általuk igényelt mennyiséggel. Az orvosok adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a Fluval P oltóanyag elszámolása eltér a Fluval AB oltóanyagétól, vagyis csupán az átvett oltóanyag mennyiségére és az egészségügyi szolgáltató által beoltott személyek számára terjed ki.

Jó tudni azt is, hogy ezen a vakcinán kívül létezik egy másik oltóanyag is, az új, úgynevezett háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás is, mely tartalmazza a H1N1 törzset is. Ehhez a vakcinához a nagy kockázati csoportba tartozók – csakúgy, mint a korábbi években – az idén is térítésmentesen juthatnak hozzá. Ám erre az oltóanyagra nem vonatkozik a térítésmentesség, vagyis aki ezzel a vakcinával akarja beoltatni magát, annak fizetnie kell érte a patikákban.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink