hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Egészségpolitika

H1N1: Hiller István levelét megírta

Levélben fordult a pedagógus és szülői szervezetekhez az oktatási miniszter, azt kérve, segítsék elő, hogy az oktatási intézményekben minél hamarabb, minél több tanuló és dolgozó részesüljön védőoltásban az influenza ellen.
Az oktatási tárca honlapján kedden közzétett dokumentumban Hiller István miniszter felidézi, hogy november 11-én az influenza-világjárvány magyarországi egészségügyi és társadalmi hatásainak csökkentéséért a kormány ismét bővítette a térítésmentes A(H1N1) influenza elleni védőoltásban részesítendők körét.

A döntés értelmében a középfokú nevelési, oktatási intézmények nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanulók, valamint ezen intézmények pedagógusai és más alkalmazottai számára is térítésmentesen biztosítja a magyar állam az új típusú influenza elleni oltóanyagot.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a 2009-es pandémiás A(H1N1) influenza valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányt eddig a 12-18 évesek között észlelték. A gyermekek és a közoktatásban dolgozók tehát fokozott veszélynek vannak kitéve. Az ő védettségük segítheti, hogy intézményeikben kevésbé törjön ki ilyen típusú influenzajárvány.

A miniszter kitér arra is, hogy tekintettel a világjárványt okozó influenza folyamatos magyarországi terjedésére, novemberben kollektív oltást szerveznek nemcsak az általános, hanem a középfokú oktatási intézményekbe, középiskolákba, szakiskolákba járó tanulók védelmének biztosításáért.
A közösségi oltás lebonyolítását jogkörénél fogva az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, a térítésmentes oltóanyagot az egészségügyi szolgáltatók számára az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézete biztosítja.

A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei a következő napokban tájékoztatást adnak az oktatási intézmények vezetőinek, orvosainak, a dolgozóknak az együttes oltási akció jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat — írta a miniszter.

cimkék

Könyveink