hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Gyurcsány: imponáló és rémisztő a Reformszövetség programja

Imponáló a Reformszövetség gazdaságpolitikai csomagja, de javaslataik társadalmi hatása időnként dermesztő - mondta Gyurcsány Ferenc, miután konzultált a szervezet által készített 2013-ig szóló gazdaságélénkítő programról.

A kormányfő hangsúlyozta: a javaslatot a következő hetekben pontról pontra elemzik. Az egyeztetés egyik tanulsága az, hogy az általa eddig bejelentett intézkedések iránya helyes, de a Reformszövetség ennél radikálisabb intézkedéseket javasol a kormánynak. Gyurcsányt a konzultáció arról is meggyőzte, hogy a 2006-ban elindított reformpolitika irányai, céljai jók voltak, és most "előrébb lenne az ország", ha nincs az erős politikai ellenszél, és a népszavazás.
A Reformszövetség összesen 1.325 milliárd forinttal csökkentené az állami jövedelem elvonást 2013-ig azzal, hogy a versenyképesség javítása és a növekedés gyorsítása érdekében a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolja. További 1.000 milliárdos egyensúlyjavulást eredményezne az államháztartási kiadások úgyszintén javallott befagyasztása - ismertette a Reformszövetség programját Békesi László, a gazdaságpolitikai munkacsoport vezetője a Magyar Tudományos Akadémián.
Békesi a program alapvetését rögzítette: az elmúlt 18 év jövedelem elosztó politikája helyett a növekedést serkentő, versenyképességet központba állító politikára van szükség. A következő négy évben szigorú fiskális politikára, igen szigorú jövedelem politikára és nemcsak az inflációra, de a növekedésre is tekintettel lévő monetáris politikára van szükség - állította fel a követelményt Békesi László.
Az állami újraelosztás csökkentése révén a gazdaság növekedési üteme 1,5 százalékponttal gyorsulna és 3-4 százalékot érhetne el.
A költségvetési kiadások lefaragásához az állam működési kiadásainak csökkentése járulhat hozzá a legnagyobb mértékben - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki a szövetség gazdaságpolitikai munkacsoportjának javaslatait összegezte. A Reformszövetség programja szerint az államháztartás működési kiadásaiból 2009-ben 200 milliárd forintot, 2010-ben és 2011-ben 150-150 milliárd forintot, a 2009-2013-as időszakban összesen 550 milliárd forintot lehetne megtakarítani.
Palócz Éva elhibázottnak ítélte a 13. havi nyugdíj bevezetését, amelynek teljes eltörlése vagy legalábbis csökkentése szükséges lenne. Ugyancsak át kellene tekinteni a rokkant- és korkedvezményes nyugdíjak rendszerét.
Palócz Éva rámutatott arra is, hogy "irtózatos pazarlás" folyik az állami vállalatoknál. Egyedül a MÁV-csoportnál a munkaerő hatékonyságának javításával, a korrupciós veszteségek és kedvezőtlen finanszírozási szerkezet okozta többletkiadások csökkentésével mintegy 85 milliárd forintos megtakarítás lenne elérhető.
A Reformszövetség az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetőjének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, és a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökeinek részvételével alakult meg tavaly novemberben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) koordinálása mellett.

 

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink