hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Gyászbeszéd a Népszavában

A kormány terveiről kiszivárgott értesüléseket értelmezve-értékelve már az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) búcsúztatja a Népszava.

A lapban Garai István Levente MSZP-s országgyűlési képviselő azt fejtegeti, hogy szerinte mindez annak a Fidesz-KDNP által két éve megkezdett folyamatnak a betetőzése, amellyel kétosztályossá - fizetős magánegészségüggyé, s egy szegényeknek szóló, teljesen elégtelen állami egészségügyi ellátása - alakították a rendszert. Reálisnak tartja, hogy a pénztár felszámolása majd egyszercsak átcsúszik a parlamenten valmelyik salátatörvényben. "Alkotmányos garancia ugyanis ma már nincs a társadalombiztosításra, a kormánynak semmiféle kötelezettsége nincs e rendszer fenntartására" - emlékeztetett.

A lap az előzmények közt felidézi, hogy a társadalombiztosító megszüntetése már korábban is felmerült, hiszen a fideszes Pósán László már 2010 áprilisában úgy nyilatkozott: az OEP bizonyos területeken túllép saját jogkörén, ezért újra fogják szabályozni az ellenőrző hatóságok feladatköreit. Csakhogy – emlékeztetnek – a párt választási programjában konkrétan szerepelt: "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elkötelezett a szolidaritási elvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló, egységes biztosítási rendszer fenntartásában. Elkerülhetetlen egy beteg- és szolgáltatóbarát társadalombiztosítási rendszer kialakítása, ugyanakkor a biztosító ellenőrző szerepét is növelni kell" – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink