hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Gulyás: Háborús időben készül a költségvetés

A kormány május 30-án nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, amely július 7-én fogadhatja el azt, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kifejtette: számtalan nehézség közepette kell megtervezni a jövő évi büdzsét, "hiszen háborús időket élünk". Ennek ellenére a kormány megtartja azt a jó gyakorlatot, hogy a tavaszi időszakban nyújtja be a költségvetési tervezetet, mert ezzel a kormány kiszámíthatóságot teremt, a gazdaság számára is fontos üzenetet küld és rögzíti azokat a gazdaságpolitikai célkitűzéseket, amelyeket a kormány a jövő évben a nehezebb körülmények között is el akar érni.

Hangsúlyozta: olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Számolni kell a háború elhúzódásának lehetőségével, de fontos, hogy a kitűzött célokat meg tudják őrizni, valamint csökkentsék a hiányt és az államadósságot.

A költségvetési hiány esetében 2,9 százalékkal számolnak.

A kormány ismét meghosszabbítja a kamatstopot és addig tartja fenn az intézkedést, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. A tárcavezető emlékeztetett: a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop hatálya június 30-ával járna le, a kormány ugyanakkor ismételten a meghosszabbítás mellett döntött. Ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor fogja a kormány kivezetni a kamatstopot. Ehhez egy számjegyű inflációra van szükség, és a kormány úgy gondolja, hogy ez az idei év végére elérhető.

Az igazságügyi törvény módosításával néhány héten belül mindenben megfelel a kormány az uniós kohéziós pénzek folyósításához támasztott feltételeknek, mondta el Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: noha az igényeknek nem volt jogalapjuk, teljesítettük a feltételeket, sok esetben túl is teljesítettük azokat. Igy körülbelül egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek; reményeink szerint ezeket ki is fogják fizetni, fogalmazott.

Gulyás jelezte: nem az uniós helyreállítási alapból, hanem a hétéves költségvetés kondicionalitási eljárással nem érintett részéből hívnának így le pénzeket. A cél az, hogy Magyarország számára minden forrás elérhető legyen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én ( MTI/Kovács Tamás)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én ( MTI/Kovács Tamás)

(forrás: MTI, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink