hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Gulyás: A kormány megszünteti a Dél-budai Centrumkórház projektcégét

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az állam nem tart fenn tovább olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka, mert nem halad a beruházás, írja a hvg360 nyomán az ATV honlapja.

A kormány szeptemberben a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében visszavonta néhány korábbi döntését. Az egyik ilyen visszavont határozat a Dél-budai Centrumkórház (DBC) megközelíthetőségének fejlesztéséről szól. Ugyanakkor hangsúlyozták, ez a változás nem érinti majd az 1,2 millió ember egészségügyi ellátásáért felelős intézmény megépítését Budapest XI. kerületében. A kormány friss döntése értelmében azonban megszűnik a már régóta tervezett, de forráshiány miatt folyamatosan halogatott centrumkórház projektcége, közli a lap, jelezve: a HVG megkeresésére Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy „minden felügyelőbizottsági tagnak folyósított havi pár százezer forint is pénz, de ha a beruházás halasztása miatt egy projektcégre nincs szükség, azt meg kell szüntetni, ezt tesszük a Dél-budai Centrumkórház előkészítésére létrehozott vállalkozással is”.

Gulyás hangsúlyozta azt is, hogy „amíg a beruházás nem indul el, a cég működésére nincs szükség, ezért a DBC Zrt.-t meg fogjuk szüntetni legkésőbb jövő júniusban, ám addig még le kell zárni a tervezés-előkészítési munkákat”.

A XI. kerület szélére tervezett beruházást még 2016-ban jelentette be a kormány, a projekt azóta húzódik. A dobogói telket a kormány egy évvel később vásárolta meg, 4,4 milliárd forintért. Bár 2020-ban felásták a területet, és az építkezés 2022 első negyedévétől 2026 első negyedévéig tartott volna, viszont a tervek még nincsenek jóváhagyva. Ennek ellenére a lap becslései szerint az Orbán-kormány így is már legalább 14 milliárd forintot költött el a projektre.

A teljes információ a hvg360-on

(forrás: hvg360, ATV)
hirdetés

Könyveink