hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Füstbe mentek a nemzeti laborcég tervei, visszakozott a BM

A HVG szerint a Belügyminisztérium megszűntnek nyilvánította a két évvel ezelőtt létrehozott Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft.-t.

A cégtől nemrég még azt várták, hogy idén tavasszal már minden kórházban végezhetné a laborszolgáltatást. A HVG viszont úgy értesült: a laborok centralizálása nem került le az asztalról, csak közelít a realitásokhoz, most épp a megyei irányító kórházak kapták meg a feladatot, hogy gyűjtsenek adatokat az alájuk tartozó intézmények laborkapacitásáról.

Abban a szakma egyetért, hogy a mostani laborkapacitás túlzott és a kihasználatlansága miatt gazdaságtalan, a betegek viszont amiatt lehetnek dühösek, hogy gyakran több hét várakozási idő után jutnak el laborvizsgálatra. A szolgáltatók nem akarnak egy adott havi vizsgálatszámot túllépni, mert az megnövelné a veszteségeiket, így aztán jókora sorok alakulnak ki.

A terv, hogy öt évig egyetlen cég lássa el az egész országot, kockázatos lehet. És élénk az emlék: a kórházak műszaki üzemeltetését és takarítását is NER-közeli vállalkozásokhoz szervezték ki, a korábbi költségek triplájáért.

Részletek az e heti HVG-ben.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink