hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Fogyatékosság, mellrákszűrés, meddőség és ügyelet a T. Ház előtt

Egészséget érintő kérdések is szerepeltek a kérdések és az azonnali kérdések között hétfőn a parlamentben.

MSZP: hogyan változott a mellrákszűrések aránya?

Gurmai Zita (MSZP) felhívta a figyelmet, hogy 1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A politikus arról érdeklődött, hogy hogyan változott a mellrákszűrések aránya és sikerült-e csökkenteni azon nők arányát, akiknek több, mint három év telik el a vizsgálatai között?

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy itt nem statisztikákról, hanem feleségekről, édesanyákról, jóbarátokról beszélnek. Fontos, hogy van egy ilyen hónap, fontos a figyelemfelhívás, tette hozzá. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a 45-65 év közötti nők számára ingyenes a mammográfiai vizsgálat. A szakma kétéves szűrési időpontokat ajánl, emlékeztetett az államtitkár, aki kérte, hogy a lehetőséggel minél többen éljenek.

Momentum: miért zártak be Tolna vármegyei orvosi ügyeleteket?

Fekete-Győr András (Momentum) azt mondta, hogy Tolna vármegyéből hozott panaszokat a "radikálisan csökkentett" ügyeleti rendszer miatt. Milyen számítások alapján zárják be Simontornyán a teljes, Tamásiban pedig az éjszakai ügyeletet? – kérdezte a képviselő. Arra is kíváncsi volt, hogy hány panasz után állítanának vissza a hat bezárt ügyeletből legalább kettőt?

Rétvári Bence államtitkár rámutatott, hogy úgy tervezték meg az ellátási kapacitásokat, hogy az elegendő legyen az ott lakók számára. Október 1. és október 5. között 170 ellátási esemény történt, ez azt jelenti, hogy egy orvosnak, egy telephelyen, egy óra alatt átlagosan 0,57 beteget, éjszakai ügyeletben pedig 0,2 beteget kellett ellátnia – emelte ki.

Mi Hazánk: a meddőségi ellátásnak nemzetstratégiai jelentősége van

Szabadi István (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy Magyarországon 150-200 ezerre tehető a meddőségi problémákkal küzdő párok száma, de a meddőségi kezelések jelenleg évente 3-4000 gyerek születését segítik elő. A meddőségi ellátásnak nemzetstratégiai jelentősége van – szögezte le a képviselő, aki arról érdeklődött, hogy a meddőségi gyógyszereket miért nem biztosítják ingyenesen a beültetéstől számított 12 hétig, és 35 év alatt miért csak egy embriót ültetnek be?

Rétvári Bence belügyi államtitkár azt felelte, hogy a magyar családtámogatási rendszert a világ egyik legcsaládbarátabb rendszereként tartják számon. Nincs még egy olyan ország Európában, amelyik a GDP 4,5 százalékát költené családtámogatásokra. Az adatokat sorolva kiemelte, hogy 2017-ig egy leendő édesanya öt ciklust vehetett igénybe közfinaszírozottan. Jelenleg az első gyermek megszületéséhez az állam öt ciklust vállal és a későbbi gyermekeknél további négyet-négyet. Azt is hangsúlyozta, hogy százszázalékos támogatottságot adtak a gyógyszeres kezelésekre, megszűnt a meddőségi intézetek teljesítmény- és volumenkorlátja, valamint ingyenessé váltak a diagnosztikai ellátások.

DK: hiába a fogyatékossággal élőket támogató jogszabályok, ha a kormány nem tartja be azokat
    
Varga Zoltán (DK) arról beszélt, noha a fogyatékossággal élők támogatott lakhatásához fűződő jogát számos törvény kimondja, a kormány nem tartja be ezeket a jogszabályokat. Emiatt indított pert 2017-ben néhány érintett család a TASZ támogatásával. A bíróság jogerősen az ő javukra ítélt, a kormány azonban a Kúriához fordult, amely – engedelmeskedve a kormánynak – megállapította, hogy a kormány ugyan valóban jogsértést követett el, de mégsem kényszeríthető ki törvényes kötelezettségének teljesítése.

Kitért arra is: a DK június elején határozati javaslatot nyújtott be, amely hatékony és korrekt intézkedésekre szólította volna fel a kormányt a támogatott lakhatás megvalósítása érdekében. A népjóléti bizottságban azonban a kormánypárti többség nemcsak a javaslat tárgysorozatba vételét utasította el, de "cinikusan és gyáván" szót sem adott az érintetteknek. Minek hoznak a kormányra nézve kötelező érvényű törvényeket, ha úgysem hajtják végre azokat? – tette fel a kérdést Varga Zoltán.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett: a támogatott lakhatás lehetőségét tíz évvel ezelőtt vezette be a jelenlegi kormány, a baloldali képviselők pedig nem szavazták meg azt a parlamentben. Amikor a parlament elfogadta az új törvényt, akkor miért nem volt fontosabb a rászoruló emberek segítése a pillanatnyi politikai érdeknél? – tette fel a kérdést. Hozzátette: jelenleg 4416 fogyatékkal élő, pszichiátriai beteg vagy szenvedélybeteg él támogatott lakhatási formában, és a kormány arra törekszik, hogy még több embernek biztosítsa ezt a lehetőséget.

Varga Zoltán viszonválaszában úgy értékelt: a jelenlegi rendszerben mindig a gyengék járnak rosszul, mert a kormány tagjai tudják, hogy mindig dönthetnek a "milliárdos haverok" és a jómódú felső középosztály javára, hiszen az elesettek úgysem fognak reklamálni, és nem is fogják megvédeni magukat.

Viszonválaszában Rétvári Bence megemlítette, a baloldali kormányok a szociális ellátásban levők után járó alap normatívát 30 ezer forinttal, a kiemelt normatívát 100 ezer forinttal csökkentették. Ehhez képest a Fidesz-KDNP kormányzása alatt megháromszorozta a szociális költségvetést.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink