hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Fizessünk azért, hogy oltassák be magukat az emberek?

Itthon az emberek 60 százaléka szerint nem szabadna pénzzel motiválni senkit, de minden tizedik ember 100 ezer forintot sem sajnálna, ha ez a nyájimmunitás ára, derül ki a Napi.hu és a Puzlus Kutató legújabb reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Ahogy a világ oltási programjai előrehaladnak, egyre több országban találkoznak azzal az új problémával, hogy vakcina már lenne elég, de olyan ember alig van, aki még nem kapott semmilyen oltóanyagból, de hajlandó is lenne azt beadatni magának.

A Pulzus Kutató és a Napi.hu legújabb, a felnőtt lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatása arra kereste a választ, hogy mekkora lenne a társadalmi támogatottsága egy pénzzel motiváló eszköznek, és az eredmények alapján itthon erős ellen tábora lenne egy ilyen módszernek: a 18 évnél idősebb magyarok 60 százaléka szerint semennyit nem kellene fizetni, mivel ez önkéntes dolog. A maradék 40 százalékon belül 14 százalék legfeljebb tízezer forintot fizetne, míg 10-50 ezer forint közötti összeget csak 12 százalék vetne be, 50-100 ezer forintot 5 százalék támogatna. Meglepő viszont, hogy 9 százalék 100 ezer forintnál is nagyobb összeget osztana.

Markáns különbség rajzolódik, ha a válaszadókat nemek szerint vizsgáljük: a férfiaknál csak 51 százalék, a nőknél  69 százalék nem fizetne az oltakozóknak. Előbbi csoport 16 százaléka fizetne legfeljebb 10 ezer forintot, 15 százalékuk pedig 10-50 ezer forint közötti összeget sem sajnálna erre. A nők között viszont 11 százalékos az a tábor, amelyik szerint több mint 100 ezer forintot is megérne ez.

Még inkább megosztott a társadalom, ha generációk szerint vizsgáljuk a vélemények eloszlását: a nyugdíjas korúak 76 százaléka nem fizetne, míg a 40-59 éveseknél ez az arány csak 60, a fiatalabbaknál 47 százalék. A 18-39 évesek között 13 százalék 100 ezernél is többet, 16 százalék 10-50 ezer forintot, 17 százalék legfeljebb 10 ezer forintot osztana az oltakozás ilyetén motiválására, írja a lap.

A teljes információt ITT olvashatja.

Fekete Beáta asszisztens előkészíti az első oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat Békéscsabán, a Réthy Pál kórház oltópontján 2021. május 15-én (MTI/Rosta Tibor)
Fekete Beáta asszisztens előkészíti az első oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat Békéscsabán, a Réthy Pál kórház oltópontján 2021. május 15-én (MTI/Rosta Tibor)

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink