hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Felzárkóztató egészségügyi ápoló szakképzési program: indul a pályázat!

Új, két lépcsős pályázat jelent meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében nemrég. A konstrukció célja a Semmelweis tervben meghatározott egészségügyi struktúra-átalakítással járó feladatok és a Nemzeti Fejlesztés 2030 – Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció – amelyek jogszabályi hátterét a kormány már elfogadta  – támogatása.

Az egészségügyi fejlesztések prioritásai között fontos elem az egészségügyi humán erőforrás hiányának enyhítése és az ellátórendszerben dolgozók motivációjának fokozása, illetve a megfelelő utánpótlás biztosítása, amelyeknek legfőbb akadálya gyakran maga az alacsony várható bérszínvonal. Mindezen problémákra kíván megoldást adni a most megjelent pályázati konstrukció, amely végső célként az alacsony szakképesítettséggel rendelkezőket támogatja a megfelelő – magasabb jövedelem elérését is lehetővé tevő – szakképzettség megszerzésében és motiválásában.

A pályázat első lépésében (első komponens) a kormány által kijelölendő szervezetek nyújthatnak be pályázatokat felzárkóztató képzések előkészítésére, összeállítására, képzések lebonyolítására és vizsgáztatásra 2014. november 17. és 2015. január 30. között. A második lépésben (második komponens) szintén a kormány által kijelölt, közfinanszírozott egészségügyi szakellátást nyújtó állami fenntartású fekvő- és/vagy járóbeteg intézmények, illetve közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújtó háttérintézmények nyújthatják be pályázataikat 2015. január 6. és 2015. február 27. között. Az egészségügyi intézményekben dolgozók számára utóbbi komponens bír jelentőséggel, hiszen a foglalkoztatottak gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, ápoló és csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés megszerzése támogatható a pályázat keretében, amelynek teljes keretösszege 2,5 milliárd Ft a két komponensre nézve együttesen. A program egyúttal a tovább foglalkoztatott, immár szakképzettséggel rendelkező személyek részére lényeges – maximálisan 30.000 Ft/hó mértékű – motivációs ösztöndíj folyósítását is lehetővé teszi a képzés időszakában.

A pályázat eredményeként 4 képzési program kidolgozását, 1000 fő képzésbe bevont szakdolgozói és 875 fő sikeres vizsgázói létszám elérését tervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

Dr. Halmosi Péter
Qualinnova Consulting Kft
.

www.qualinnova.hu

 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink