hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Felmérik, hány magyar orvos kellene Dél-Szudánba

A polgárháborútól sújtott Dél-Szudánba minap érkezett baptista csoportot további magyar orvosok is követhetik - közölte Kveck Péter kairói nagykövet az MTI-vel.

A diplomata emlékeztetett: Dél-Szudánban december közepén történt egy sikertelen puccskísérlet, s bár a fővárosban rövid időn belül felülkerekedtek a kormányerők, vidéken még ma is vannak fegyveres összetűzések. Sok a sebesült, s kétszázezerre becsülik a menekültek számát.

A nagykövet kiemelte: Dél-Szudán sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen vezetői közül többen nálunk szereztek diplomát a hetvenes-nyolcvanas években, köztük a parlament felsőházának elnöke, Joseph Bol Chan, aki a mai napig kitűnően beszél magyarul. Dél-Szudán csak 2011-ben vált függetlenné, s Magyarország az első ország, amely orvosokkal és gyógyszerekkel segíti. Kedd délelőtt az ország egészségügyi minisztere is fogadta a magyar csoportot. A Baptista Szeretetszolgálattól két orvos - egy gyermekgyógyász és egy aneszteziológus - érkezett Jubába. Ők jelenleg a főváros központi kórházában dolgoznak. A csapat négy láda gyógyszert, orvosi eszközt és műszert is vitt magával.

A nagykövet közölte: a jelenlegi csapat tíz napot tölt Dél-Szudánban, majd őket követhetik más magyar orvosok, ugyanis a csoport feladata az is, hogy felmérje a szükségleteket, és tapasztalataik alapján döntenek majd arról, hogy hány orvos kellene és mennyi időre, valamint milyen eszközöket küldjenek még.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink