hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Felajánlották a dolgozóknak: átvonulhatnak a Honvédba

Az újpeti kórház dolgozóinak tegnap bejelentették, hogy átveszi tőlük az aktív ellátást a Honvéd, a tárca helyettes államtiktára pedig 11 ezer aláírást vett át, melyek a Szent János „szuperkórházzá” fejlsztését szorgalmazzák – számol be a Népszava.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (MHEK) munkatársai tartottak tegnap délután állománygyűlést a Károlyi Sándor Kórház dolgozóinak, miután korábban közölték az intézmény vezetésével, hogy október 1-jétől megszűnik náluk az aktív ellátás. Az állami kórházakat fenntartó ÁEEK közleménye szerint a Honvéd Kórház veszi át az újpesti intézmény belgyógyászati, kardiológiai és sebészeti fekvőbetegeinek ellátását. A feladatok átadásával a kerület lakosai minden kórházi tartózkodást igénylő ellátást egy helyen kapnak meg, hiszen a bonyolultabb eseteket eddig is a Róbert Károly körúton látták el, nem Újpesten.

A Károlyi Kórház vezetői nem akartak nyilatkozni a Népszavának és lapzártájukig a Honvéd Kórháztól sem kaptak választ arra, hogy miként zajlik majd a gyakorlatban az újpesti osztályok bezárása. Informátoraik szerint ugyan felajánlották a megszüntetésre ítélt intézmény dolgozóinak, hogy menjenek át az új helyre, csakhogy ezzel többen nem kívánnak élni – olvasható a nepszava.hu–n. Ahol egyébként arról is megemlékeznek, hogy átvette a János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épülő, új budapesti központi kórház érdekében eddig gyűjtött támogató aláírásokat Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

„Úgy tudjuk – ezt már a NOL írja tudósításában –  az intézmény vezetői még tárgyalnak a kórházfenntartó hivatallal, hogy egy erős járóbeteg-ellátó részt is működtethetne a Károlyi a jövőben.

A lap információi szerint a fórumon nyíltan senki nem mondott kritikát. Elmaradtak az indulatos fölszólalások is. Meglepően nyugodt gyűlés volt – állapította meg az egyik távozó. Egy másik a NOL-nak különös politikai játszmának nevezte a történteket. Mint mondta: a kórház sorsa 2012-ben pecsételődött meg, amikor az akkori struktúraátalakítással elvitték a traumatológiát, ami ezután itt maradt, az arra jutó finanszírozási összegből már lehetetlen volt a kórházat működtetni. Nyilván azért is húzódott három évig a „kegyelemdöfés”, mert ezalatt itt szinte folyamatosan tartott a politikai kampány. Előbb a Kiss Péter halálával megüresedő parlamenti székért, aztán az országgyűlési, majd az önkormányzati pozícióért zajlott a politikai küzdelem. S míg ezek kitartottak, szó sem lehetett arról, hogy a 2012-es struktúraátalakítás torzójához bárki hozzányúljon.”

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink