hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Ez még nem az a krízis, nézzék meg februártól!

A túlmunka-megtagadás lehetőségeit és az egészségügyi szolgáltatásokat érintő lehetséges következményeit latolgatja a hvg.hu.

A lap megemlékezik arról, hogy bár a szakorvosok elhalasztották a felmondási borítékjaik felbontását, míg ki nem derül, mire vezetnek a héten kezdődő bértárgyalások, az önkéntes túlmunka megtagadása most kezdődik, folytatódik. A hatás, az ügyeleti rendszer összeomlása azonban még nem látszódhat.  A januári ügyeleti beosztások már az előző évben elkészültek, így az önként vállalt túlmunka megtagadását majd csak februárban érezheti meg a rendszer - és a beteg is.

A honlap összefoglalója felidézi, hogy jogszabályváltozás is segítheti az akció erőteljesebb hatását. Éger István, kamrai elnök szerint a munkáltatók korábban úgy tudtak sakkozni a beosztással, hogy a dolgozók papíron ne legyenek túlterhelve. „Az új Munka törvénykönyve feketén-fehéren leírja, hogy mi számít túlmunkának. Mostantól az az orvos, aki reggel nyolcra jár dolgozni, este nyolc óra egy perckor már csak akkor dolgozik, ha akar, és persze, ha megfizetik.”

Tehát egyhuzamban legfeljebb 12 órás munkára oszthatók be az orvosok, ennél hosszabb időt csak önként vállalhatnak. Ahhoz, hogy az utóbbira ne legyen szükség, amihez viszont 20-30 százalékkal több dolgozót kellene alkalmazni.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink