hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Gazdaság

Esélyegyenlőség a daganatos betegeknek

Az egyesült államokbeli székhellyel rendelkező Bristol-Myers Squibb Alapítvány független jótékonysági szervezet, amely amellett kötelezte el magát, hogy világszerte elősegítse az egészségügyi egyenlőtlenségek mérséklését. Ezt úgy próbálja meg elérni, hogy a közösségi egészségügyi ellátás és a közösségi gondozó szolgálatok fejlesztését, valamint a betegeknek és a közösségeknek a súlyos betegségek elleni küzdelembe való bevonását célozza meg.

Az Alapítvány támogatási összegei és partnerkapcsolatai 2007 óta a daganatos betegségek Közép- és Kelet-Európában tapasztalható egyenlőtlenségeinek kezelésére irányulnak, mégpedig olyan programok keretein belül, amelyek pszichoszociális támogatásban részesítik, illetve a betegséggel kapcsolatos információkkal látják el a betegeket és a közösségeket. Ezekkel a programokkal az Alapítvány és partnerei a daganatos megbetegedések által aránytalanul nagy mértékben érintett csoportok (többek között a szegények, az etnikai kisebbségek és a daganatkezelési szolgáltatásokhoz csak korlátozott hozzáféréssel rendelkező vidéki közösségek) számára nyújtott ellátással kapcsolatos innovációk és fenntartható fejlesztések kidolgozását, irányítását és kiértékelését végzik. Bizonyos esetekben az innováció egy új ellátási szempont, máskor pedig egy új eszköz az ellátás kiterjesztésére. Az Alapítvány eddig Romániában, Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban nyújtott támogatást különböző projektekhez.

2008-ban az öt pályázati nyertes közül kettő is Magyarországról került ki: a Magyar Hospice Alapítvány és a Tűzmadár Alapítvány.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta foglalkozik az aktív kezelésben már nem részesülő daganatos betegek teljes körű ellátásával. A gondozásban alapvető a testi tünetek csökkentése, de ugyanilyen fontos a lelki és spirituális igények figyelembe vétele is. A gondozás nem csak a beteg, hanem a család szempontjait is figyelembe veszi, és nem szakítja ki a beteget a családi kötelékekből. Legfontosabb tevékenységük ezért az otthoni hospice ellátás, amelyben multidiszciplináris (sokféle szakembert tömörítő) team azt teszi lehetővé, hogy a beteg élete utolsó pillanatáig az otthonában maradhasson, és ugyanakkor magas színvonalú tüneti kezelésben is részesülhessen.

Az alapítvány Pszichoonkológiai szolgálata és fájdalomambulanciája a rákbetegség első pillanatától térítésmentes segítséget nyújt a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak, beleértve a gyász időszakát is.

Az alapítványnál komplex oktatási tevékenységet folytatnak. Akkreditált képzéseket szerveznek orvosok, nővérek, gyógytornászok számára. Laikusoknak szóló tanfolyamaikat is évről-évre egyre többen látogatják.

Rákbetegek körében végzett komplex munkájuk során felismerték annak jelentőségét, hogy noha évente mintegy 34 ezer ember hal meg rákos megbetegedésben Magyarországon, mégis csak az egészségesek 25 százaléka vesz részt rendszeres rákszűréseken. A lakosság túlnyomó része nem él a szűrés és a korai felismerés adta lehetőségekkel, különösen igaz ez a roma populáció tagjaira. Sok tehát a hosszú kezelés alatt álló rákbeteg, akik igen rossz lelkiállapotba kerülnek, csaknem felük szenved depresszív tünetektől.

A Tűzmadár Alapítvány célja a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők testi, lelki rehabilitációja, pszichoszociális támogatása, az életbe való visszailleszkedés segítése. Ezen kereten belül a betegséggel küzdők és hozzátartozóik számára fejlesztő és tanácsadó programokat biztosítanak. A betegközpontú szemlélet jegyében a Tűzmadár Alapítvány vállalja a rehabilitációt és a társadalom fogadókészségét befolyásoló szakemberek és önkéntes segítők képzését.

Feladatául tűzte ki a betegség kialakulásának megértését elősegítő, a kezelésekkel és a betegségekkel való megküzdést támogató, oktató, ismeretterjesztő anyagok készítését és kiadását. Ennek egyik eszköze a nemzetközi tapasztalatok gyűjtése, adaptálása, kongresszusok és rendezvények szervezése. Mindezeken felül a pszichoszociális támogatás hatékonyságának növelése érdekében és az igények felderítésére kutatásokat szervez és kivitelez.

Az együttes munka sikerességét biztosítja a sokrétű megközelítést lehetővé tevő, elkötelezett szakembergárda: onkológus szakorvos, pszichológus, szociális munkás, gyógytornász, dietetikus (a betegek helyes táplálkozásáról gondoskodó szakember) életmód-tanácsadó, lelkész; valamint a mindig az adott személyre koncentráló, egyéni boldogulást szolgáló módszertani lehetőségek tárháza.

A két nyertes alapítvány tevékenysége remélhetőleg növeli a leghátrányosabb helyzetben élő lakosság szűréseken való részvételét, ami lehetővé teszi a rákos megbetegedések korai diagnózisát és hatékonyabb terápiáját. Ugyanakkor pszichoszociális támogató szolgálatuk bővítésével a rákbetegek pszichés állapotának javulását fogják elősegíteni, ami a betegséggel való megküzdés pozitív esélyeit bővíti.

2009-ben ismét lehetőség van pályázatokat benyújtani a meghirdetett témakörökben. A pályázati felhívás Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Oroszországban megvalósítandó projektekre vonatkozik. A Bristol-Myers Squibb Alapítvány két éven keresztül, legfeljebb 150 000 amerikai dollárral támogat öt olyan innovatív és fenntartható projektet, amely a megelőzés, a szűrés, a betegséggel kapcsolatos oktatás és az orvosi ellátás fejlesztését célozza meg az alacsony szintű szolgáltatásokban részesülő társadalmi csoportokban.

A Bristol-Myers Squibb Alapítvánnyal kapcsolatos további információkért és a pályázati felhívás on-line eléréséhez látogassa meg a www.bms.hu honlapot.

Forrás: WEBBeteg.hu

cimkék

Könyveink