hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Epeműtét kutatói pénzből

Előfordulhat, hogy a betegek epeműtétjét a természettudományi kar tartalék pénzéből kell finanszírozni Szegeden. Összegyetemi szinten a pénzmaradványok mintegy nyolcmilliárd forintról a felére olvadtak; a csökkenés a klinikai központ eladósodásának számlájára írható.

Az Európai Unió következő költségvetési időszakában komoly szerepet szánnak a határon átnyúló fejlesztési programoknak. A mostani, magyar-román határ menti program keretében megvalósuló fejlesztések egy későbbi, még erőteljesebb együttműködés előkészítő fázisának tekinthetők – közölte Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai ügyekkel foglalkozó rektorhelyettese a gyerekklinika alapkőletétele kapcsán.

A magyar-román határtérség egészségügyi ellátása nincs igazán jó helyzetben – elsősorban a román oldalon vannak jelentős lemaradások.

A Szegedi Tudományegyetem különböző intézményei a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési program kiírásaira mintegy hatvan pályázatot nyújtottak be. Ezeknek mintegy negyede nyert – főként az orvosi és a természettudományos elképzelések jártak sikerrel. Azért is népszerűek a magyar-román közös pályázatok, mert a központi költségvetési intézményekben ezekkel gyakorlatilag önerő nélkül lehet jelentős összegű támogatáshoz jutni.

A Szegedi Tudományegyetemen azonban újabban nagyon kell ügyelni a projektek pénzügyi programozására, nehogy likviditási problémákat okozzon az előfinanszírozás. A zárolások és megszorítások miatt elsősorban az egyetem klinikai központja küzd nehézségekkel, ezt azonban megérzi a többi kar is – magyarázta a rektorhelyettes. – Ma az a helyzet, hogy például a betegek epeműtétjét esetleg a természettudományi kar tartalék pénzéből kell finanszírozni. Összegyetemi szinten a pénzmaradványok mintegy nyolcmilliárd forintról a felére olvadtak le, de ez a csökkenés egyértelműen a klinikai központ eladósodása miatt következett be.

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink