hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Eltörölnék a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot (Frissítve: a MOK)

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat, derült ki egy, a parlamentnek Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítási javaslatból, írja az ATV honlapja.

A munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat – ezt tartalmazza a parlamentnek a Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettes által benyújtott “A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat.

Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amikor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a jogszabályon túl a munkáltató is előírhatja ugyanezt a saját döntésével. A munkáltató mindkét esetben továbbra is ingyenesen köteles biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát, írja a lap.

A törvényjavaslat indoklásában az áll: “A változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, ami az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni”, írják.

“A vállalkozások sikeressége érdekében pedig olyan jogi környezetet kell kialakítani, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak, így az erőforrásaikat a jogszabályoknak való megfelelés helyett a működésükre, a termelésre tudják fordítani. E célkitűzés mentén hozta létre a Kormány érdekegyeztető fórumként a Deregulációs Kerekasztalt, amelynek célja a magyar emberek, vállalkozások mindennapi életének, ügyintézésének könnyítését és egyszerűsítését szolgáló javaslatok megfogalmazása, amelyek ezen törvényben is tükröződnek” – szól a számos jogszabályi változtatást tartalmazó törvényjavaslat általános indoklása.

*

A törvénytervezet nem általános érvényű lenne, csak bizonyos munkakörökben szűnne meg ez a vizsgálat, amelyek nem járnak fizikai és pszichés megterheléssel – mondta az InfoRádióban a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Békássy Szabolcs kiemelte, nem egy generális szabályról van szó, ami egy az egyben megszüntetné a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás szükségességét, hanem a munkavédelemről szóló törvény azért bizonyos eseteket most is, amikor kötelező a munkavállalókat foglalkozás-egészségügyi vizsgálata alá vetni, és ez a törvénytervezet szerint bizonyos meghatározott munkakörökben ez vagy opcionális lehetőség lenne, vagy megmaradna ugyanolyan jogszabályban meghatározott kötelezettség, csak esetleg a szolgáltató változna meg, azaz nem feltétlenül foglalkozás-egészségügyi orvos végezhetné el ezeket a vizsgálatokat.

Az országos kollegiális vezető háziorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy régre visszanyúló szakmai vita zajlik arról, hogy bizonyos bizonyos fizikai és pszichés megterhelést is nélkülöző munkakörökben lehetne lazítani a szabályrendszeren, és szerinte a mostani törvénytervezet ennek a lehetőségét teremti meg.

"Szó sincs arról, hogy a foglalkozás-egészségügyi ellátás generálisan megszűnne, sokkal inkább egy felülvizsgálatról van szó, mely bizonyos munkakörökben egy picit liberálisabban kezelné az orvosi vizsgálatoknak a rendjét" – hangsúlyozta Békássy Szabolcs, és hozzátette, minden olyan munkakörben, ahol a fizikai és a pszichés megterhelés bármilyen hatást gyakorolhat, ott a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat meg kell tartani. Sőt jelezte, ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzését európai uniós keretszabályok is előírják.

*

Frissítés: MOK: Ne töröljék el a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat!

A Magyar Orvosi Kamara megdöbbenéssel értesült a kormány azon szándékáról, hogy a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat el kívánják törölni, közlik honlapjukon

Annál is inkább, mivel a 2023. 11. 14-én megtartott 46. Medicina Fórum konferencián Takács Péter államtitkár még arról beszélt, hogy jobban ki kell használni, kiterjeszteni a munkaköri alkalmasságvizsgálatokban rejlő potenciált, pár órával később viszont már ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek, írják, jelezve: a
z intézkedés több millió magyar munkavállaló egészségi állapotát és a gazdaság teljesítőképességét egyaránt negatívan érinti. A felnőttkori alkalmasságvizsgálat mind munkavállalói, mind  népegészségügyi szempontból fontos, hiszen a szűrővizsgálatok során a betegségek még korai, jól kezelhető szakban diagnosztizálhatóak és kezelhetőek. Gazdasági szempontból is belátható, hogy a havi 1000-2000 forint közötti összeg, amit a munkáltató egy munkavállalóra ebből a célból költ, különösebb megtakarítást nem jelent, ugyanakkor egy hosszabb táppénzes állomány, vagy egy munkaügyi per és kártérítési eljárás ennél jóval nagyobb kiadást eredményez. 

A jogszabálytervezet a munkáltatók munkavédelmi felelősségét nem érinti, az összes munkaegészségügyi szolgáltatást a jövőben is kötelesek biztosítani, az egészségkárosodásokkal kapcsolatban továbbra  is 100%-os kártérítési felelősséggel tartoznak majd. Így az a munkáltató, amely az alkalmasságvizsgálatok megszüntetése mellett dönt, kizárólag azt az esélyt veszíti el, hogy időben mérsékelni tudja a munkavállaló munkából történő kiesése miatt keletkező kárát. 

A törvénymódosítás elfogadása esetén a munkáltató adminisztratív terhei nem csökkennek érdemben, gazdasági veszteségei, kiadásai várhatóan nőni fognak, a dolgozók megbetegedéseit  később, nehezebben gyógyítható szakban diagnosztizálják, és a munkaképes népesség jelenleg sem kielégítő általános egészségi állapota tovább romlik majd, milliárdokban mérhető gazdasági károkat okozva. 

A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége ezért kéri az országgyűlési képviselőket, hogy a törvénytervezetet ne szavazzák meg, mert az Magyarország érdekeivel ellentétes.
hirdetés

Könyveink