hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Elkészült a Zala Megyei Kórház sürgősségi osztálya (frissítve!)

Elkészült a Zala Megyei Kórház sürgősségi osztálya, amely januártól váltja fel a jelenleg az intézményben még 17 osztályon folyó sürgősségi ellátást – közölte a pénteki avatáson a kórház főigazgatója. A tárca 2013-ra új baleset-biztosítási és foglalkozás-egészségügyi rendszert dolgoz ki.

Csidei Irén főigazgató elmondta: a város, a megye és az egészségügy érintett szervezeteinek szakmai és anyagi összefogásával alakították ki a régóta hiányzó osztályt. A mentővel vagy "saját lábon" érkező betegeket egy központi helyen fogadják, ahol a lehető leggyorsabban megtörténik a diagnosztizálás és a szükséges ellátás.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról számolt be, hogy a 708 millió forintból megvalósított sürgősségi osztályhoz 637 millió forintos forrást biztosított az Európai Regionális Fejlesztési Alap, és több mint 70 millió forint támogatást nyújtott önrészként a megyei önkormányzat.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára az avatáson arról beszélt, hogy Zala megyében a három kórház – a nagykanizsai, a keszthelyi és a zalaegerszegi – összefogása jó példának számít az egész régió ellátásának szervezésében. Szólt arról is, hogy Zalában eddig mindössze 70 millió forintot használtak fel a Társadalmi Megújulás Operatív Program forrásaiból az orvosok, szakdolgozók képzésére, de arra biztatta az érintetteket, hogy pályázzanak továbbképzésekkel a hamarosan kiírandó, 13 milliárd forintos keretre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mára a traumatológiai ellátás jelentősen megváltozott, olyan súlyos sérülteket, szívbetegeket, agyvérzést szenvedett embereket tudnak megmenteni, akiket korábban nem sikerült volna, de ehhez szervezettség, összefogás, jó infrastruktúra és szakemberek kellenek.

A sürgősségi ellátás finanszírozására kitérve azt mondta: a tárca a kormánytól feladatként kapta, hogy 2013-ra dolgozzon ki új baleset-biztosítási, foglalkozás-egészségügyi rendszert. "Azt reméljük, hogy biztosítói, munkáltatói háttér bevonásával, forrástöbblet és stabilitás biztosításával tudjuk a sürgősségi ellátást hosszú távon" finanszírozható intézménnyé tenni – fűzte hozzá.

Cserháti Péter közölte: a kórházak állami átvételével kapcsolatban megalakultak a munkacsoportok, folyamatosak a tárgyalások, és a remények szerint zökkenőmentes lesz folyamat. Januártól három hónapig egyfajta "közös gondolkodásra" lesz lehetőség arról, hogy melyik kórháznak milyen szerepe lesz az adott régióban, majd áprilisban kötnek a szerződéseket a finanszírozásra, májustól pedig már az új struktúrában folyik a szakmai munka a kórházakban.

hirdetés

Könyveink