hirdetés
2024. július. 19., péntek - Emília.
hirdetés

Egyeztetés a budapesti ügyeletről – a főpolgármester is beszállna

Számos szervezet vett részt az egyeztetésen, amelyet a Magyar Orvosi Kamara szervezett a fővárosi ügyelet átalaktásával kapcsolatban, Karácsony Gergely pedig közösségi oldalán jelezte, hogy a városvezetés is beszállna. 

A Magyar Orvosi Kamara szervezésében szerdán egyeztetés zajlott a fővárosi ügyeleti rendszer átalakításáról az Országos Mentőszolgálat, a BM Egészségügyi Államtitkárság, az érintett szakmai kollégiumi tagozatok képviselői, a Rendőrség, a sürgősségi betegellátás képviselői, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a MOK Háziorvosi Csoportja között – közölte portálján a hivatásrend.

A megbeszélésen a résztvevők áttekintették az ügyeleti ellátás átalakításának koncepcióját, illetve meghatározták azokat a kritikus pontokat, amelyeken az október 1-jei indulásig még dolgozni kell. Így a lakosság folyamatos alapellátási és alapellátási ügyeleti ellátásának biztosítását, a betegbiztonsági kérdéseket, a háziorvosok továbbképzésének kérdését, a sürgősségi osztályok terhelésének problémáját valamint a halottvizsgálattal kapcsolatos feladatokat.

Az egyeztetések augusztusban folytatódnak – jelezték.

Fotó: archv
Fotó: archv

Karácsony Gergely Takács Péterrel levelez

Mindeközben Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben azt írja, a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet Budapest területén ma még a kerületi önkormányzatok látják el, de a kormány egy törvénymódosítással ezt úgy változtatta meg, hogy az ügyeleti rendszer működtetése október 1. napjától a kerületektől az államhoz kerül.

„A kerületi polgármesterek többségével együtt az a félelmem, hogy az ellátás színvonala be fog zuhanni és a betegeknek az új rendszerben sokkal többet kell majd várni. 16 óra után megszűnne a felnőtt rendelés, azaz munkaidő után már nem tudnák felkeresni háziorvosukat a budapestiek. Ez óriási visszaesés lenne a színvonalhoz képest. A mai napig csak nyugtalanító kérdések vannak, biztonságot jelentő válaszok nélkül" – fogalmaz posztjában a városvezető.

Hozzátette azt is, hogy kedden levélben fordult az egészségügyet felügyelő kormánytaghoz, Takács Péterhez, amelyben arról tájékoztatta, hogy a Magyar Orvosi Kamara álláspontjára is tekintettel, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége elengedhetetlennek tartja a további egyeztetéseket.

(forrás: Magyar Orvosi Kamara, Facebook)

Könyveink