hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Egészségpolitika

Egy jogszabályalkotás anatómiája

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). Jogi segítségkérésük oka ez alkalommal is a gyógyszerek patikán kívüli árusításával függ össze, annak is tervbe vett legújabb formájával: a gyógyszerautomaták üzembe állításával. 
Az automaták ügye az elmúlt években sajátos utat járt be a hazai jogalkotásban. A gyógyszer kiskereskedelmet liberalizáló – vagyis a patikán kívüli gyógyszerárusítást lehetővé tevő –, 2006-ban megjelent gyógyszergazdaságossági törvényben még szó sem esett gyógyszerautomatákból történő árusítás lehetőségéről, így azokat az szigorú szabályok közé szorított piacon nem is lehetett üzembe állítani. 
 
A fenti törvény ugyanakkor felhatalmazta az egészségügyi minisztert, hogy határozza meg a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás különféle szabályait. E rendelet 2007 szeptemberében született meg, s ennek záró fejezetében módosították az egyik korábbi, még 2005-ben kelt, ugyancsak a tárca által jegyzett rendeletet, mondván: patikán kívül automatából is árusítható gyógyszer, amennyiben a forgalmazó betartja a gyógyszertáron kívüli értékesítésre vonatkozó szabályokat. 
 
Többféle kisebb-nagyobb szépséghibája volt a fenti passzusnak így például az, hogy az automata révén 14 éven aluli gyermekek is hozzájuthatnak gyógyszerekhez, miközben a patikán kívüli árusítást az eredeti törvény kizárólag  zárt szekrényben – mint az manapság is látható a benzinkutaknál –, személyzet kiszolgálásával tette, s teszi ma is lehetővé. 
 
Időközben megjelentek a befektetők, néhány patikában működni kezdtek az automaták. Sajátos módon annak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak az engedélyével, amelynek – az érvényes törvények és rendeletek értelmében – meg kellett volna tiltania a berendezések kihelyezését. 
 
A jogi hiátust a szaktárca tavaly egy korábbi – 2004-es – rendelet egy mondatos kiegészítésével küszöbölte ki, s ezzel immár a patikákban is lehetővé tették gyógyszerautomaták működtetését. Ugyanezekben a patikákban – s mindenhol, ahol gyógyszert árulnak – szigorúan tilos például szabadpolcra helyezni, s onnan árusítani a medicinákat. Változatlanul tilos továbbra is 14 éven aluli gyermekeknek kiszolgálni bármilyen gyógyszert, s ez ma még úgy tűnik, az önkiszolgálásra is vonatkozik.
 
A gyógyszerészeknek ez utóbbi megfogalmazással kapcsolatban nincsenek illúzióik: a patikák ugyanis kizárólag az üzleti térben helyezhetik el az automatákat.  Ezzel szemben az éjjel-nappal üzemelő, falba épített, a bankautomatákhoz hasonlóan utca frontra „nyitott” működtetésre épp a fenti szigorú szakmai szabályok miatt nincs lehetőségük. Az officinában – pár lépésre a gyógyszerésztől – pedig minek?...
 
Az MGYK alkotmánybírósági beadványában elsősorban azt kifogásolja, hogy a miniszter szabálytalanul, a szükséges törvényi felhatalmazás híján rendelkezett az automatákról. Az AB döntése legkorábban fél év múlva várható, addig pedig még számos rendelet módosítható…
 
Horváth Judit
 

cimkék

hirdetés

Könyveink