hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Egészségpolitika

Egészségügyi kérdések a Parlamentben

Hétfőn a Parlamentben a napirend előtti felszólalások egyebek közt az onkológiai ellátással, a rektori jövedelmekkel és a fogyatékosok helyzetével foglalkoztak.
A Fidesz az onkológiai ellátás fejlesztésére kiírt pályázatról

Kovács Zoltán (Fidesz) azt hangsúlyozta: az onkológiai ellátás fejlesztésére kiírt pályázat már három éve várat magára. Mint mondta, a kormány megígérte, mégsem épült meg Veszprémben az onkológiai centrum. Rámutatott arra: a több milliárdos egészségügyi beruházás csak pályázattal valósítható meg, azonban a pályázatot még nem írták ki.

Székely Tamás egészségügyi miniszter azt válaszolta: a pályázat társadalmi vitája ez év júniusában zárult le. A kormány végrehajtja az onkológiai fejlesztést, a Veszprém megyei onkológiai betegek ellátása pedig addig sincs veszélyben – tette hozzá.

A fideszes képviselő a miniszter válaszát nem fogadta el, az Országgyűlés azonban igen.

Fidesz: tisztességes-e, hogy a rektoroknak kirívóan magas jövedelmeket állapítottak meg?

Pánczél Károly (Fidesz) azt kérdezte az oktatási minisztertől: tisztességesnek tartja-e azt, hogy a rektoroknak kirívóan magas, akár az évi 54 millió forintot is elérő jövedelmeket állapított meg? Mint mondta, a költségvetési intézmények vezetőinek jövedelme semmivel sem marad el az állami vállalatok irányítóinak jövedelme mögött. Az ellenzéki képviselő azt is kérdezte: mikor intézkedik végre az oktatási miniszter a rektori jövedelmek nyilvánosságra hozataláról?

Hiller István azt válaszolta: a rektorok a magyar kutatás legismertebb személyiségei közül kerülnek ki, sok esetben ők képviselik a világ tudományos fórumán Magyarországot. A rektori jövedelmeket pedig a felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsainak javaslatai alapján fogadják el – jelentette ki.

A képviselő a választ nem fogadta el, a jelen levő képviselők többsége azonban igen.

KDNP: fogyatékosokat sújtó megszorításokat tervez a kormány

Soltész Miklós (KDNP) az ellen emelt szót, hogy a kormány jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslata jelentős megszorításokkal sújtja a fogyatékos embereket. Mint mondta, a 2010-es büdzsé egyharmadára csökkentené a fogyatékos gyermekek étkeztetésére fordítható összeget, és 450 millió forintot vonna el a fogyatékosokat segítő és képviselő négy szervezettől. Szorgalmazta, hogy a kabinet vonja vissza költségvetési előterjesztését.
 
Katona Tamás pénzügyi államtitkár leszögezte: a válságot kezelni kell, és olyan versenyképes Magyarországot kell létrehozni, amely a kilábalás után a gazdasági növekedés pályáján el tud indulni. Szavai szerint a gyermekétkeztetés díjai nem változnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési mellett pályázati támogatások is állnak a fogyatékosokat segítő szervezetek rendelkezésére.

MTI

cimkék

Könyveink