hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Éger: Márciustól itt súlyos gondok lehetnek

A szlovákiaihoz hasonló rendívüli állapotok következhetnek be a magyar egészségügyben, mondja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) frissen újraválasztott elnöke a hvg.hu-nak adott interjújában.

- Két hét múlva aktiválódhatnak a rezidensek felmondólevelei. Ön szerint bekövetkezhet nálunk az, ami Szlovákiában bekövetkezett? Lapértesülések szerint több kórházban az ellátás szűkítését tervezik emiatt.

- Igen, én erre reális esélyt látok. Márciustól itt súlyos gondok lehetnek. A rezidensek akciójában az aláírók több mint fele szakorvos. A MOK és a Magyar Orvosok Szövetsége nélkül ez az akció nem lehetett volna, és nem is lehetne sikeres. A rezidensek egy éket képviselnek, élcsapatot, nagyon kellett ez a megmozdulás, jelentősége mára túlmutat közvetlen célkitűzéseiken, többről van szó. Ma Magyarországon az egészségügyi ellátás biztonsága olyan, mint a lottó. Kaphat valaki nyugati ellátást, és ugyanazzal az eséllyel meg is halhat.

- Többen viszont úgy vélik, képtelenség, hogy egyszerre háromezer orvos mondjon fel és távozzon külföldre, nincsen ekkora felvevőpiac.

- Erre csak azt tudom mondani, hogy hivatalos becslések szerint az unióban a következő néhány éven belül egymillió fős egészségügyis hiány várható. Nem egyik napról a másikra, hanem folyamatosan. Ez azt jelenti, hogy nem háromezer főt, hanem harmincezret is bármikor képesek alkalmazni, méghozzá nem is akármilyen feltételekkel.

(A teljes interjú itt olvasható)

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink