hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Edd könnyen!

Dr. Lichthammer Adrienn a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa ad főzési tanácsokat a kímélőbb ünnepi menükhöz az egyetem honlapján.

Halászlé, rántott hal – a magyarok többsége még mindig ezekre gondol elsőként, ha a halfogyasztás kerül szóba, pedig ennél azért jóval gazdagabb a repertoár – mondja a dietetikus hangsúlyozva, hogy miközben a WHO ajánlása szerint heti rendszerességgel kellene halat fogyasztani, a magyarok többsége csak ilyenkor és húsvétkor választja ezeket a fogásokat. Hozzáteszi: érdemes olyan halakat beszerezni, amelyeknek értékes a zsírsav összetétele, tartalmaznak omega-3 zsírsavat, ilyen a busa, a lazac, a makréla, a szardínia, a hering vagy a pisztráng. Ami pedig az elkészítési módot illeti, a húsokhoz hasonlóan itt is a zsírszegény megoldás a javasolt. „Süssünk sütőzacskóban, alufóliában vagy roston, kerüljük a bő zsiradékot, és pároljunk! ” – tanácsolja Dr. Lichthammer Adrienn.

A mák és a dió zsírsavösszetétele nagyon kedvező, a máknak ráadásul magas a rost és a kalcium tartalma is, így bátran használhatjuk tölteléknek – ajánlja a dietetikus. Népszerűek az aszalt gyümölcsök is, ám magas energia- és cukortartalmuk miatt inkább csak ízesítésre, díszítésre használjuk – mondja Dr. Lichthammer Adrienn, aki szerint az édességek egy részét érdemes gyümölcsre és tejjel, joghurttal, túróval készült desszertekre cserélni – olvasható a semmelweis.hu-n.

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink