hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Digitális oxigén palackjukat már használják a mentők

A mentők eddig közel 150 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött betegnek nyújtottak segítséget, és mintegy 1,2 millió mintát vettek.

A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben is gördülékeny legyen az együttműködés az egészségügyi intézmények és a számukra eszközöket, felszereléseket szállító cégek között, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap. Schanda Tamás a minisztérium közleményében hozzátette: egyeztetett Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával és Hegedüs Ákossal, az egészségügyi intézményeket oxigénnel ellátó Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatójával. A cég Dunaújvárosban palacktöltő üzemet épít, digitális orvosi oxigén palackjukat már használják a mentők.

 "Nem lehetünk elég hálásak az egészségügyi dolgozóknak, akik éjt nappallá téve küzdenek az emberek egészségéért, életéért. A járványt csak együtt győzhetjük le, ebben a munkában mindenkire szükség van, különösen azokra a vállalatokra, amelyek a védekezéshez, a betegek ellátásához szükséges termékeket, felszereléseket biztosítják az egészségügy számára. Ilyen cég a Linde Gáz Magyarország Zrt. is, amely országszerte szállítja a kórházaknak és a mentőknek az oxigént", mondta el Schanda Tamás.

Kifejtette: a kormány egyik jelentős feladata a krízishelyzetben az, hogy segítse az együttműködést a járvány megfékezésében, az életek mentésében részt vevők között. "Minden eszközt - pénzügyi segítséget és szervezési támogatást is - bevetünk annak érdekében, hogy ezek az intézmények, cégek fennakadás nélkül folytathassák a munkát" - jelentette ki Schanda Tamás.

Csató Gábor elmondta: országszerte közel 8500 bajtársuk vesz részt a vírus elleni harcban, több mint 500 orvostanhallgató és műegyetemi hallgató mellett önkéntesek százai is segítik őket. Arra kért mindenkit, hogy azzal segítse a mentők és minden egészségügyi dolgozó munkáját, hogy a lehető legkomolyabban veszi, betartja a járványügyi előírásokat. "Bajtársaink eddig közel 150 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus fertőzött betegnek nyújtottak segítséget, és mintegy 1,2 millió ember járványügyi mintavételét végezték el" - tette hozzá a mentőszolgálat vezetője.

Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a cég több mint 400 dolgozójának is óriási többletterhet jelent a koronavírus. "A járványhelyzetben rendkívül sok oxigént kell szállítanunk az egészségügyi intézményeknek, többszörösére emelkedett a megrendelések száma. A kollégáim tudják: az ő pontos munkájuk is nélkülözhetetlen a vírus elleni küzdelemben, és ennek megfelelően időt és energiát nem kímélve, megfeszített tempóban dolgoznak. Csak az elmúlt egy hónapban mintegy 1,5 millió köbméter cseppfolyós oxigént szállítottunk a magyar kórházak közel 70 százalékába".

Hegedüs beszámolt arról, hogy vállalatuk egy közel 3 milliárd forintos beruházás megvalósításába kezdett. Az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb palacktöltő üzemét építik meg Dunaújvárosban, ami hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi intézményeket továbbra is fennakadás nélkül tudják ellátni orvosi oxigénnel. A biztonságos betegellátás fejlesztését elősegítő digitális orvosi oxigén palackjuk bevezetését az Országos Mentőszolgálatnál kezdték meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink