hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kell az oxigén, leállt az export

A koronavírus járvány harmadik hullámában, a normál üzemi helyzethez képest kilencszeresére nőtt Magyarországon a palackos oxigén iránti igény, közli az Index.

A jelenlegi harmadik hullámban jelentős mértékben megnövekedett a kórházak orvosi oxigén iránti igénye. A tavaly tavaszi első hullámban a kórházak jellemzően még csak oxigén-készleteket rendeltek be, de a ténylegesen felhasznált orvosi oxigén mennyiségben alapvetően nem volt lényeges növekedés a normál állapotokhoz képest  – adott eligazítást az Indexnek Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

A járvány aztán újabb lendületet vett és tavaly novemberben, a második hullámban a cseppfolyós oxigénfelhasználás már kétszeres mennyiségre emelkedett; ugrásszerűen nőtt a palackos oxigén iránti igény is, a normál helyzethez képest mintegy háromszorosára. Idén márciusban, csak a múlt hét folyamán a cseppfolyós oxigénigény két és félszeresére, a palackos oxigénigény kilencszeresére nőtt a normál állapotokhoz képest.

Alapesetben nagyjából 6500 messeres palack forog az egészségügyben, ez a jelenlegi helyzetben viszont már 12 ezer darab. A robbanásszerű igény növekedésből az következett, hogy a cég már (hatósági külön engedéllyel) ipari palackokba is tölthet orvosi oxigént (természetesen a megfelelő minőségbiztosítási eljárások betartása mellett). "0-24 órában zajlik az orvosi oxigén palackok töltése és fertőtlenítése. Az ipari felhasználók oxigénigényének korlátozására egyelőre még nem volt szükség, de amennyiben szükséges lesz, ezt a lépést is megtesszük" – húzta alá Bohner Zsolt.

A verseny Magyarországon szinte kétszereplős. A másik nagy szállító a Linde Gáz Magyarország Zrt. idén januárban döntött kapacitásainak bővítéséről. A Kazincbarcikán lévő levegő-szétválasztó üzemének 4 milliárd forintos fejlesztését a a kormány 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással erősítette meg, emlékeztet a lap.

Orvos a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez (MTI/Balázs Attila)
Orvos a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez (MTI/Balázs Attila)

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink