hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Csökkentek a bérek a bérrendezést követően a szekszárdi kórházban

Átlagosan 60 ezer forinttal csökkent a szekszárdi kórház dolgozóinak bére az egészségügyi bérrendezés után, közölte az RTL.

Az RTL számolt be arról, hogy a szekszárdi Balassa János kórház munkatársa levelében kereste meg Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt a közelmúltban csökkentet ügyeleti díj ügyében. Azt állította, emiatt a szakdolgozók átlagosan 60 ezer forinttal keresnek kevesebbet, és így kisebb összeget kapnak, mint az idén júliusban történt bérrendezés előtt.

A levélíró szerint ennek az lehet az oka, hogy a szekszárdi kórház is hatalmas adósságot halmozott fel, és hiába kapott pénzt ennek rendezésére, a vezetőség azt közölte a dolgozókkal, hogy az ő ügyeleti díjukat ezután sem emelik vissza. Az intézményi közhangulat emiatt „borzalmassá vált, mindenki feszült és ingerült”, és ezt már a betegek is érzékelik.

A kórház ezzel szemben azt közölte a csatornával, hogy nem csökkentették az ügyeleti díjakat, azt viszont elismerték, hogy ugyanazért a munkáért kevesebbet vihetnek haza a dolgozók. Tájékoztatásuk szerint az elszámolás rendszere az, ami megváltozott: eddig az első ügyeleti órától önként vállaltnak tekintették a pluszmunkát, és ezért plusz 50 százalékot fizettek a dolgozóknak.

Most ez az ötven százalék csak a valóban önként vállalt munkáért jár, de állításuk szerint még így is többet fizetnek az ügyeletért, mint amit minimálisan előír a törvény.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint ez nem egyedi eset, az ügyeleti díjak visszavétele olyan kórházakban jellemző, ahol korábban a kötelezőnél magasabb díjakat adtak, és most a kórházak eladósodása miatt visszaveszik a korábban adott juttatásokat.

A szekszárdi kórház az októberi kórházi konszolidációban 1,75 milliárd forintot kapott az adósságok rendezéséhez, de október elején több mint 2 milliárd volt az adósságuk.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink