hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Bővülhet a felügyeleti adatbázis

Kezdeményezte a CIRIS Budapest Intézet az Egészségbiztosítási Felügyeletnél, hogy a meddőségi centrumok eredményességi mutatói is legyenek nyilvánosak - jelentette be Somody Imre, a CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet alapító-résztulajdonosa.

Mint elmondta, azt szeretnék, ha a kórházak mintájára a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó centrumoknak is kötelező lenne eredményességi mutatóik közzé tétele. Somody Imre ezt azzal indokolta, hogy a lombikbeültetésre fordított OEP-források 80-85 százaléka magánintézményekhez kerül, de egyik intézet sem ad ki olyan auditált adatot, amiből a páciensek tájékozódni tudnának. További érvként említette, hogy egy minőség- és eredményességmérési rendszer nagyban javítaná a centrumok működésének átláthatóságát.
Saját adataikat ismertetve Somody elmondta: az elmúlt negyedévben 21 beültetésből hat végződött sikerrel, eredményességi rátájuk így 29 százalék. Összehasonlításra azonban nincs lehetőség, mert nem ismert a többi intézet adata.
Az Egészségbiztosítási Felügyelet Somody Imre szerint maximálisan támogatja az elképzelést, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mikorra teremtődnek meg a kötelező adatszolgáltatás feltételei.


MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink