2024. április. 23., kedd - Béla.

Biztonságos és stabil az oxigénellátás

Elegendő a kapacitás az elsődleges járványkezelésre kijelölt kórházak megnövekedett oxigénigényének biztonságos ellátására hosszantartó kritikus helyzetben is.

A koronavírusnak jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak pl. oxigénterápia, szükség esetén légzéstámogatás. Az ehhez szükséges egészségügyi oxigén folyamatos biztosítása emiatt stratégiai jelentőségű.

Az ipari és egészségügyi gázok szakértőjeként a Messer Hungarogáz több mint 140 hazai egészségügyi intézményt lát el különféle gázokkal közel 20 felhasználási területen. A lélegeztetőgépekhez és a légzési nehézséggel küzdők légzésterápiájához szükséges orvosi oxigén gyártójaként a Messert is a 140 Létfontosságú Magyar Vállalat közé sorolta a kormány.

A Messer jelenleg stabil és elegendő kapacitással rendelkezik az általa ellátott egészségügyi intézmények, mindenekelőtt az elsődleges járványkezelésre kijelölt kórházak megnövekedett oxigénigényének biztonságos ellátására hosszantartó kritikus helyzetben is.

Vállalatunk folyamatosan együttműködik a koronavírus kezelésére a kormány által létrehozott operatív törzzsel, a telephelyünkön ideiglenesen működő Honvédelmi Irányító Törzs tagjaival, valamint az egészségügyi intézményekkel (OGYÉI, Nemzeti Népegészségügyi Központ). A kórházakkal közvetlenül egyeztetve folyamatosan felmérjük a meglévő egészségügyi oxigénkészleteket, oxigénellátó infrastruktúrát, az oxigénigény várható növekedését és az ehhez szükséges infrastruktúra-bővítést, hogy rugalmasan tudjunk reagálni a hirtelen fellépő igények megoldására.

Ezzel párhuzamosan szervezzük a többlet ellátás műszaki kivitelezését, és zajlik az ipari felhasználású oxigénellátó eszközök (palackok, cseppfolyós gázt tároló tartályok) átcsoportosítása az egészségügyi ellátás részére. Ennek eredményeként, ahol lehet és szükséges, a kiemelt járványkórházak kisebb tartályait átcseréljük nagyobb térfogatú, cseppfolyós oxigén tárolására szolgáló tartályokra és nagyobb teljesítményű elpárologtatókra, amely a cseppfolyós oxigén elpárologtatására, azaz gázzá alakítására szolgál. A jelenlegi vészhelyzetben az ipari palackokat ideiglenesen átminősítjük orvosi palacknak.

A lélegeztetésre használt orvosi oxigén gyógyszernek minősülő termék, így minőségében, tisztaságában meg kell felelnie az Európai Gyógyszerkönyv által előírt minőségi specifikációknak, követelményeknek. Az orvosi oxigén gyártására, kezelésére és alkalmazására is szigorú jogszabályok vonatkoznak. A megnövekedő oxigénigény biztosítására az ipari oxigénpalackokat a megfelelő öblítési, tisztítási és átminősítési eljárásokkal tesszük alkalmassá orvosi oxigén töltésére.

Milyen oxigénellátási formákról és oxigénnel történő légzéstámogatási módszerekről beszélhetünk az egészségügyi ellátásban?

A járványhelyzet kapcsán a legtöbb szó az oxigénnel történő légzéstámogatás témakörében a lélegeztető gépekről esik. Ideális esetben a lélegeztető gépek oxigénellátása egy megfelelően nagy teljesítményű oxigénellátó/-elosztó hálózatról működik. Ez a kórház falaiban kiépített vezetékhálózatot jelent, amelybe az épületen kívül elhelyezett központi, cseppfolyós oxigént tároló tartályból táplálják be az elpárologtató készülékkel gázzá alakított oxigént. Ahol nem áll rendelkezésre ilyen központilag kiépített gázellátó rendszer, ott oxigénpalackról kell megoldani a gépek működtetését. Mivel a palackok térfogata véges ellátást nyújt, így ez respirátorok működtetése esetén inkább vészhelyzeti megoldásra szolgál, tartós gépi lélegeztetés esetén továbbra is a központi gázellátás a legbiztonságosabb. Azonban szükségmegoldásként, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló palack esetén azok rendszeresen cserélhetők.

Az oxigénnel történő légzéstámogatásnak a lélegeztető gépeken túl további formái is léteznek, amelyek alkalmazása a légzési elégtelenségben szenvedő páciens állapotának súlyosságától, jellegétől is függ: pl. oxigénmaszkon vagy orrkanülön keresztüli oxigénpótlás, ahol az oxigénforrás lehet egyedi oxigénpalack, kisebb hordozható cseppfolyós oxigén tartály, esetleg hordozható oxigénkoncentrátor, vagy a már említett központi oxigénellátó gázhálózat a betegágyakhoz kivezetett oxigénelvételi helyekkel.

Az egészségügyi ellátásban az oxigénpótlás rohamosan terjedő formája még a magas áramlású oxigénterápia, melynek során közvetlenül az orrba juttatják a gázkeveréket, amelynek az oxigén koncentrációja pontosan szabályozható. Súlyosabb esetekben a magas áramlású oxigénterápia a beteg fejére illesztett sisakon vagy az arca elé helyezett, szorosan illeszkedő maszkon keresztül is kivitelezhető. Utóbbiak előnye, hogy itt már bizonyos fokú pozitív nyomást is lehet generálni, mely a beteg megtartott, saját légzését támogatja. Értelemszerűen, a nagyon magas gázáramlási igény miatt ez csak központi ellátásból kivitelezhető.

Az oxigéngyártás alapanyaga, a levegő szerencsére korlátlanul rendelkezésre áll. A Messer országszerte három levegőszétválasztó üzemet és öt palacktöltő üzemet működtet, amely az egyik legnagyobb oxigéntermelő kapacitást jelenti az országban. A Messer az oxigén levegőből való kinyerésétől kezdve a tartály- és palacktöltésen, laboratóriumi minőségi analízisen át, a kórházakba való kiszállításig a teljes gyártási- és ellátási láncot egy kézben tartja. Így nagy hatékonysággal képes gyorsan reagálni a váratlan helyzetekre is.

(forrás: Messer Hungarogáz)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés