hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

„Betarthatatlan, ésszerűtlen és életellenes” (FRISSÍTÉS: Megjött a válasz...)

Hogyan kerülhet egy infarktusos várólistára? – erről ír a Magyar Nemzet.

Immár jogszabály sorolja fel, hogy mely esetekben kell központi várólistát vezetni, s e beavatkozások közé került a koszorúértágítás, az infarktusellátás korszerű módszere is – írja  a lap.

Tomcsányi János, a szakminisztérium legfőbb tanácsadó testülete, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának elnöke szerint a gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha megérkezik az infarktusos beteg, az orvosnak haladéktalanul intézkednie kell arról, hogy felkerüljön a listára. Az illetőt ugyan előre veheti, de ennek indokáról alátámasztó dokumentumot kell készítenie.

Tomcsányi János a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a tárcához fordultak az ügyben, de választ egyelőre nem kaptak. A szakember betarthatatlannak, ésszerűtlennek és életellenesnek nevezte a rendelkezést – olvasható az mno-hu.

FRISSÍTÉS (2012.06.21. 17:50):

Tomcsányi János és a többi érdekelt délutánra aztán megkapta - egy közlemény formájában - a tárca válaszát, ebből idézzük az érdemi részt:

A várólistára vétel "a beteget ellátó orvosoknak nem jelent további adminisztrációs feladatot, hiszen a betegfelvételi adatok kerülnek automatikusan a várólistára.  Nem jelentheti a beteg azonnali ellátásának akadályát – a fentieken túl – a vonatkozó miniszteri rendelet folyamatban lévő módosítása szerinti dokumentálási kötelezettség sem, mivel azt természetesen az életmentő beavatkozás elvégzését követően is el lehet végezni."

(forrás: MNO)

Könyveink