hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Balog lélekről és gyógyításról

Minőségi emberi erőforrás nélkül nem működhetnek a nagy rendszerek, és minőségi munkát csak minőségi emberek tudnak végezni – mondta az emberi erőforrások minisztere a Batthyány-Strattmann László-díj átadása alkalmából mondott beszédében.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, lélek nélkül nincs együttérzés, nincs gondoskodás, nincs törődés, valódi gyógyulás és gyógyítás sem. Magyarország nem gazdag természeti kincsekben, azonban emberi erőforrásban erős, és szerencsések vagyunk, hogy mindig voltak és vannak olyan kivételes emberek, akik a nehézségek ellenére bizonyítanak, és szakterületükön kiemelkedőt alkotnak.

A miniszter közölte azt is, hogy 2010-ben egy "romos" egészségügyet örökölt a kormány, és innen kellett az építkezést elkezdeni. Ez igaz a gazdasági, a szegénységi mutatókra, vagy a munkaerőhiányra is. Egy országban nem a pénzbeni veszteség a legnagyobb, hanem a bizalom elvesztése  folytatta, hangsúlyozva, ezt a bizalmat erősíteni kell a magyar egészségügyön belül. Kiemelte: jobban működik ma a magyar egészségügy, mint 2010 előtt, és hogy nem lett még nagyobb baj, az a most kitüntetettek munkáján is múlt, múlik. Balog Zoltán elmondta, hogy a tavalyi bérmegállapodás eredményeként idén november 1-jével ismét emelkedtek az egészségügyi bérek, 98 ezer munkavállaló vihet haza több fizetést. A béremelés a jövő évben is folytatódik, 2018-ban további 8 százalékos lesz a béremelkedés, valamint 2019-ben is várható egy újabb 8 százalékos béremelés. Említést tett az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló kórházfejlesztésekről is, amelyekre idén 40 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy a kórházak értéke nem azok falaiban, hanem az ott dolgozó emberekben van. Úgy fogalmazott, büszke arra, hogy a valaha volt legnagyobb bérfejlesztés indult el az ágazatban, de a gyógyítást, az elhivatott szakmai munkát nem lehet pénzben kifejezni.

Idén a Semmelweis Ignác-díjat Konc János, a Szent János Kórház centrumvezető főorvosa vehette át. Batthyány-Strattmann László-díjban tizenketten, Pro Sanitate díjban nyolcan részesültek. Miniszteri elismerő oklevelet tizennégyen kaptak, illetve két kollektíva vehette azt át.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink