hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Az orvosok közös fellépést támogatnak

Az orvosi kamara májusi felmérésének főbb üzeneteit tették közzé egy Facebook-posztban. A részleteket az Orvosok Lapjában olvashatják majd.

AZ ORVOSOK SAJÁT HELYZETÜKNÉL IS ROSSZABBNAK LÁTJÁK AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁLLAPOTÁT, KÖZÖS FELLÉPÉST TÁMOGATNAK, olvasható a kamara posztjában.

1️⃣Kik töltötték ki a kérdőívet?
▪️A tagok közel harmada, 10 557 fő töltötte ki értékelhetően a kérdőívet, ez kiemelkedő eredmény!
▪️A kitöltők valamivel több, mint fele (56%) dolgozik kizárólag a hazai közellátásban, 12 százaléka csak a magánellátásban, 22 százalékuk mindkettőben. A maradék 10 százalék jelenleg inaktív (GYES, nyugdíj, külföld, stb.)
2️⃣Mit gondolnak a kamara tagjai a saját helyzetükről és az egészségügyről?
▪️Nagyon fontos eltérés mutatkozik azt illetően, hogy a kollégák miként ítélik meg saját helyzetüket és az egészségügy általános állapotát. A kollégák 61 százaléka inkább elégedett a saját helyzetével, azonban a tagok 85%-a szerint romlott vagy sokat romlott az egészségügy helyzete az elmúlt 5 évben.
▪️A kizárólag magánellátásban dolgozó kollégák szemmel láthatóan (és statisztikailag szignifikánsan) elégedettebbek a saját helyzetükkel az egészségügyben.
3️⃣Milyen szolgáltatásokat és célt várnak a tagok a kamarától?
▪️A tagság egyértelműen a jogi védelmet, a helyi és országos szakmai képviseletet és az irányelvek publikálását jelölte meg fő elvárásként. Több mint a negyedük szolgáltatásként szeretné látni a rekreációt, munkán kívüli életet segítő kedvezményeket. A korábban jellemző személyes találkozásokat, klubeseményeket a legkevésbé várják el.
▪️A kamara középhosszú távú lehetséges céljaként kiemelkedően fontosnak tartja a tagság az inflációt követő bérezés elérését. A válaszok megoszlása itt egyenletesebb, mint a kamarától elvárt szolgáltatások esetében, az etikai eljárások visszaszerzése is a kiemelt célok egyike. A legkevesebben a 20%-os bércsökkentés eltörlésének elérését jelölték meg célként, de ezt is a kérdőívet kitöltő kollégák több mint harmada választotta a legfontosabb három közé.
▪️Az orvosok érdekérvényesítő lépéseit illetően a több mint tízezer kolléga 85,6 százaléka szerint szükség van a koordinált nyomásgyakorló akcióra.
▪️A kollégák 31%-a rendelkezik önkéntes többletmunkával, közülük közel másfélezer (44%) kolléga pedig pecsétszámát megadva nyilatkozott úgy, hogy a célok elérése érdekében koordináltan beadja az ÖVT szerződés felmondását. Ez kiemelkedő eredmény, nagyon erős eszköz.
4️⃣Milyen a kollégák kamaráról alkotott véleménye?
▪️A területi szervezetekkel és az országos elnökség munkáját is inkább kedvezően értékelte a tagok többsége.
▪️A jelenlegi kamarai szerkezetet csak 19% szeretné megtartani, 34% radikális összevonásokat tartana jónak. Megközelítőleg a tagság fele a köztes megoldás (részleges regionalizáció) mellett foglalt állást.
 

(forrás: Facebook, Magyar Orvosi Kamara)

cimkék

hirdetés

Könyveink