2024. április. 29., hétfő - Péter.

Az orvosi kamara álláspontja az iskolai igazolásokról

Szakmai munkacsoport létrehozását javasolja a Magyar Orvosi Kamara az igazolások kiadásának módjára vonatkozó szabályrendszer kidolgozására.

hirdetés

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak szakértői segítséget, és az igazolások kiadását szabályozó rendszer kidolgozására létrehozott munkacsoportban való részvételét ajánlott fel a MOK.

Mint a Belügyminisztérium szakállamtitkárának írt levélből kiderül, az elmúlt időszakban számos megkeresés érkezett a Magyar Orvosi Kamarához a házi gyermekorvos tagjotól, valamint intézményvezetőktől az iskolai, óvodai hiányzások igazolásának módjával kapcsolatban.

A gyermekorvosok több alkalommal jelezték, hogy a kizárólagos adminisztratív igényű orvosi igazolások kiállítása hátráltatja a betegellátást, miközben az intézményvezetők nehezményezik, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben nem tudják a gyermek hiányzását igazoltnak tekinteni orvosi igazolás hiányában, amelynek súlyos jogkövetkezményei lehetnek a gyermekre nézve (tanulmányi következmény; anyagi jellegű hátrány; szabálysértési és büntetőjogi felelősség).

A hatályos rendelet szerint a gyermek, tanuló távolmaradásának, mulasztásának, késésének igazolására vonatkozó előírásokat a nevelési-oktatási intézmény házirendjében kell szabályozni, ugyanakkor a azt is tartalmazza, hogy a betegség miatt bekövetkezett távollét pontos időtartamát az orvosi igazolásnak tartalmaznia kell. A rendelet másik passzusa ismét úgy rendelkezik, hogy a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló beteg volt, és azt a házirendben meghatározottak szerint igazolja.

A gyermekorvosok részéről kiemelten a következő aggályok merültek fel a kérdésre vonatkozóan:

  • az adminisztratív igazolások napi több órát vesznek el a valódi betegellátástól, a megkeresések 60-70%-a csak igazolások miatt történik, miközben orvosi segítségre nincs is szükség, ami miatt az érdemi - gyógyító, megelőző – munkára nem jut elég idő
  • az utólagosan kiállított igazolások csak a szülő bemondásán tudnak alapulni, a telefonon/telemedicinálisan bediktált időtartamok igazolásáért jogi felelősség nem vállalható
  • A hiányzások orvosi igazolásának rendszere az oktatásügy részéről előírás, amelynek orvos szakmai indokai nincsenek

Ezen a helyzeten nem javított a köznevelési államtitkárság MOK-hoz eljuttatott álláspontja, amely szerint az orvos köznevelési és orvosszakmai okokból sem háríthatja át a betegség miatt indokolt orvosi igazolás kiadását a szülőre – jelzi levelében a kamara, és úgy vélik, ez egyrészt tovább növeli az egészségügyi ellátórendszere indokolatlan terhelését, másrészt a szülőket valótlan állításokra (pl. családi okra hivatkozás) kényszeríti.

A MOK ezért arra kéri az államtitkárt, hogy teremtse meg a lehetőségét annak, hogy egy szakmai munkacsoportban az érintettek együtt alakíthassanak ki egy mindenki számára elfogadható, a betegellátást nem veszélyeztető szabályozási rendszert az igazolások kiadásának módjára vonatkozóan, amihez a Magyar Orvosi Kamra felajánlja szakértői segítségét és a munkacsoportban való közreműködését.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!