hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Az orvos mondja, a szállító meghozza

A  magán gyógyszerimport közelmúltját idézi fel a Pharmafutár segítségével a PharmaOnline.

A rendszerváltást követően egyre jobban kinyílt a világ, az orvosok és a betegek egyre több információhoz jutottak a külföldön már kapható medicinákról, miközben itthon még eléggé mozdulatlannak tűnt a gyógyításban használható gyógyszerek köre – idézik fel, mi adta a ötletet a Pharmafutár megalakításához. Az új cég arra vállalkozott, hogy a többnyire a orvosok által javasolt, Magyarországon azonban nem beszerezhető készítményeket – legyenek azok akár vénykötelesek, akár nem – behozza a szomszédos Ausztriából illetve Németországból – lényegében klasszikus logisztikai feladatot ellátva.

Általában azokat a készítményeket hozatják be velük, amelyek valamilyen okból eltűnnek a hazai patikákból. S ez nem csak gyógyszereket jelent, van aki kizárólag gyógyszertári forgalomban kapható kozmetikumot rendel, vagy valamilyen eszközt, mint amilyen a példaként említett pesszárium. Volt persze arra is példa, hogy patikai cukorkát hozattak velük, a parvenük száma azonban meglepően csekély. Ez részben a termékkör komolyságának, s nem utolsó sorban árának köszönhető. Az utóbbit ugyanis euróban kell kifizetni – mellette forintban a bonyolítás és szállítás költségét –, s nem társul mellé társadalombiztosítási támogatás. Ausztriában és Németországban pedig drágábbak a gyógyszerek, mint idehaza.

A magyar gyógyszerpiac ciklikus mozgása jól érzékelhető a növekvő és csökkenő igényekben. A vaklicit következményeként a patikai polcokról eltűnt gyógyszerek iránt hirtelen emelkedett az egyedi behozatali igény, ám abban a pillanatban, hogy itthon megjelenik az azt helyettesíteni képes készítmény, máris csökken a kereslet, hiszen forintban olcsóbb fizetni, mint euróban. Különösen igaz ez akkor, ha ártámogatást is kap az illető gyógyszer – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink