hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Az internet még senkit sem gyógyított meg

"A válaszadók csaknem egyharmada beismerte, hogy szorongással, 8 százalékuk pedig rendkívüli félelemmel készül egy-egy vizsgálatra."

A hazai felnőtt lakosság jelentős része (tízből heten) elsősorban a világhálón szerzi be az egészségmegőrzéssel, az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat. Az OTP Egészségpénztár megbízásából készített országos reprezentatív kutatás eredménye* szerint a második legfontosabb hírforrást a barátok, családtagok jelentik, míg a háziorvosok, az egészségügyi rendszerben dolgozók csak a harmadik helyet foglalják el a listán.

A válaszadók kisebbsége, 100-ból mindössze 8-an gondolják úgy, hogy az internet tökéletesen megbízható elsődleges forrás egészségmegőrzési kérdésekben; ugyanekkora azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tartják annak. A többség úgy látja, a világhálón beszerezhető információk támogatják a tájékozódást, de legfeljebb kiegészítő funkciót töltenek be, éppen ezért a kutatásban részt vevők több mint 80 százaléka szerint érdemes szakemberek segítségét kérni ezekben a kérdésékben. Az óvatosságot részben az indokolja, hogy a hazai felnőtt lakosság csaknem háromnegyede futott már bele egy vagy több alkalommal a későbbiekben tévesnek bizonyuló, az egészség megőrzésével kapcsolatos információba az interneten. 

Az OTP Egészségpénztár szakértői a kutatás eredményeivel összhangban arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni, ellenőrizni a világhálón fellelhető információkat erről a területről, ezek ugyanis legfeljebb kiegészítik, de nem helyettesítik a szakemberek, orvosok segítségét, tanácsait, öndiagnózis felállítására pedig nemcsak alkalmatlanok, hanem bizonyos esetekben károsak is lehetnek.

A szakszerű orvosi ellenőrzések, szűrővizsgálatok azért is fontosak, mert megbízható, szakmailag megalapozott eredményekre támaszkodva biztosítják a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen pontos diagnózis felállítását. Ma már az ezekkel járó költségek is elszámolhatók egészségpénztári számlára, így a kiadásoktól sem kell tartani. Ennek ellenére még mindig számos tag nem él a szűrési vizsgálatok után járó plusz 10%-os adókedvezménnyel. Pedig, ha egy szűrés orvosi javaslatra történik, akkor a 20%-os adó-visszatérítés további 10%-kal egészíthető ki az évente igényelhető 150 ezer forintos maximális adó-visszatérítésből”, mondja Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

A kutatásból az is egyértelműen kiderült, hogy a költségekkel kapcsolatos aggodalmak mellett a hazai lakosság jelentős része még ma is tart az orvosoktól. A válaszadók csaknem egyharmada beismerte, hogy szorongással, 8 százalékuk pedig egyenesen rendkívüliként jellemezhető félelemmel készül egy-egy vizsgálatra.

 

*Forrás: Pulzus kutatás

Célcsoport: 18 év feletti magyar lakosság.

Adatgyűjtési időszak: 2023.03.16-03.21.

A kutatás elemszáma: 1022 db.

(forrás: fhcafe, OTP Egészségpénztár)
hirdetés

Könyveink