hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Az enyészeté a tüdőbeteg-gondozó

Több olyan épület is van Gyöngyösön, amelyet korábban a kórház használt, most állami tulajdonban van, közölte a Heves Megyei Hírlap alapján a Weborvos.

A Grüssner-villa, vagy ahogy a városban mindenki ismeri, a volt tüdőbeteg-gondozó intézet évek óta kihasználatlanul áll és lassan tönkremegy. Az udvarát benőtte a fű, az épületről potyog a vakolat, szemetes a környezete, írja a lap.

A villa 1920-ban, Grüssner M. Salamon fakéreg- és bornagykereskedő számára épült. A földszintes épület az 1950-es évektől hosszú évtizedekig a tüdőbeteg-gondozó intézetnek adott otthont. Éppen hét éve, 2010 nyarán, a tüdőgondozó a Bugát Pál Kórház épületébe költözött. Azóta a kórháznak nincs köze az épülethez, nem tulajdonosa és nem fenntartója – közölte Wiesz Péter, a kórház igazgatója. Az épület akkor a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez került, melynek jogutódja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lett. A központ tudatta: az ingatlan 2012. május elseje óta a magyar állam tulajdona, s a tulajdonosi jogokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gyakorolja.

Tehát, immár több mint öt éve az épület gondozását, közegészségügyi tisztaságának megoldását nekik kell – kellene – ellátniuk. Megkérdeztük azt is, voltak-e felújítások, milyen terveik vannak az épülettel. 2014-ben a távfelügyeleti rendszert építették ki, megjavították a nyílászárókat is. Az ÁEEK-nek az egészségügyi feladatellátással összefüggő tervei nincsenek – írták válaszukban.

Az épületet korábban Gyöngyös szerette volna visszakapni az államtól. – Gondolkodunk a hasznosításán: galéria, ifjúsági központ, nyugdíjasház és egészségügyi központ is felmerült a lehetséges funkciók között – közölte Hiesz György polgármester. A helyi önkormányzat természetesen a konkrét, ellátni kívánt közfeladat megjelölésével igényt nyújthat be az ingatlan tulajdonjoga vagy vagyonkezelői joga iránt – tudatta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ válaszlevelében.

hirdetés

Könyveink