hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kórházfejlesztés: egy épület sem juthat a Lipót sorsára

A kormány részben a Juncker-tervként is emlegetett Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) támogathatná például az új dél-budai szuperkórház építkezését, írja a Magyar Idők.

A kiürülő ingatlanok hasznosításával, parkolók és nővérszállók építésével, a külföldi orvostanhallgatók számának növelésével, valamint a legkorszerűbb energetikai megoldások alkalmazásával javítanák a jelenleg 700 milliárd forintosra tervezett fővá­rosi kórházfejlesztés nyomán elkészülő intézmények fenntarthatóságát – tudta meg a Magyar Idők. Kormány­döntés ősszel várható.

A fővárosi és Pest megyei kórházfejlesztésről szóló Egészséges Budapest program (EBP) is szerepel azon a beruházásiterv-listán, amelyet Seszták Miklós fejlesztési miniszter adott át a múlt héten Vazil Hudáknak, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökének – adta hírül a hvg.hu. A magyar kormány részben a Juncker-tervként is emlegetett Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) támogathatná többek között például az új dél-budai szuperkórház építkezését. A kölcsönök egyik feltétele, hogy a támogatott beruházás fenntartható, megtérülő legyen, és úgy tudjuk, hogy a budapesti kórházfejlesztésekkel kapcsolatban több olyan elképzelés is felvetődött, amelyekkel ezek az elvárások teljesíthetők.

Ezek közül az egyik a kórházak felújítása, illetve főként három nagy szuperkórház beruházása nyomán felszabaduló épületek hasznosítása. A még a Gyurcsány-kormány idején bezárt Lipótmező vagy a Szabolcs utcai kórház azóta is üresen álló, lepusztult szellemházai kellőképpen elrettentő példák, így az EBP Programirodájának fontos feladata, hogy a kiürülő ingatlanok új funkciójára is tegyen javaslatot a kormánynak. A jelenlegi elképzelések szerint a humánerőforrás-ellátottság javítása érdekében is elsősorban modern, akár fiatal párok elhelyezésére is alkalmas nővérszállókat vagy kollégiumokat alakítanának ki például a Szent László Kórház, a Podmaniczky utcai egykori MÁV Kórház, a Merényi Kórház, valamint a Rókus Kórház Gyulai Pál utcai telephelyének épületében vagy a Péterfy Sándor utcai Kórház Alsó erdősor utcai és a Szövetség utcai ingatlanain, valamint a két pesti gyermekklinika helyén a VIII. kerületben, mivel ezek a tervek szerint új tömbökbe, köztük utóbbiak az új dél-budai centrumkórházba költöznének majd. Parkolók, parkolóházak építése is szóba jöhet ezeken a telephelyeken, erre nagy szükség is van akár a Nagyvárad téren, akár a VII. kerületben.

A másik lehetőség a beruházások rentábilissá tételére a gyógyturizmus fejlesztése.

További részletek

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink