hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Az emberi tényező

Az idős szülőkről való gondoskodás sok esetben nem szempont, annál inkább vagyonának megszerzése, derül ki a nol.hu kórházak és szociális intézmények tapasztalatai felől közelítő cikkéből.

Bár a polgári törvénykönyv módosítása lehetővé tenné, nem látszik reálisnak, hogy bárkit perrel kényszerítsenek arra: gondoskodjon a szüleiről. A szociális otthonoknak és a kórházaknak erre végképp nincs emberük – írja a nol.hu.

Nagyon sokszor lehetünk szemtanúi, ahogy a rokonok, gyerekek, unokák, keresztfiúk és -lányok mindenükből kiforgatják a hozzánk bekerülő időseket. Hiába javul az állapotuk, hiába engednénk el, nincs, aki hazavigye őket. A lakásukba beköltöznek, netán kiadják a rokonok. Felveszik helyette a nyugdíját és felélik a vagyonát. Közben felé se néznek – mutatja be a szülőtartási vita sötét oldalát Havas Szófia, a Bajcsy-Zsilinszky kórház főorvosa a nol.hu munkatársának.

Szerinte valós probléma, hogy sokan nem érzik kötelességüknek szüleik segítését. A szülőtartási kötelezettség törvénybe iktatása azonban Havas, az MSZP egészségpolitikusa szerint, aligha oldja meg ezt a kérdést. A kormány egyszerűen ki akar vonulni a szociális ellátásból. Ezt jelzi szerinte az a terv is, hogy egyes krónikus belgyógyászati osztályokat átadnának a szociá­lis ágazatnak.

Havas Szófia úgy véli, ez súlyos szakadékot vágna az idősellátásban: a tehetősebbek emelt szintű otthonokba költözhetnének és különféle szolgáltatások között válogathatnának, míg a többiek mehetnének a magánszegényházakba. 

A teljes cikkért kattintson a nol.hu-ra.

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink