hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségpolitika

Az egészségügy helyzete: összeomlás vagy biztonság?

Miközben Pesti Imre „forráshiányt vizionál”, a kormány a gazdasági válság ellenére is prioritásnak tekinti az egészségügyet – reagált az MTI-nek csütörtökön a fideszes Pesti Imre sajtótájékoztatóján elhangzottakra Kökény Mihály.
A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy a jövő évi egészségügyi költségvetés már a kórházi megállapodás előtt is tartalmazott növekményt. Hozzátette, hogy a megállapodás után – javuló foglalkoztatást és ennek folyományait feltételezve – az egészségügy 38 milliárd forint többlethez jutott. Elmondta, hogy ezt a hétfői egészségügyi bizottsági ülésen meg is vitatták, és az erről szóló módosító indítványt be is nyújtották a parlamentnek.
 
Pesti Imre csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Fidesz szerint a következő év második felében össze fog omlani a teljes magyar egészségügy. Az ellenzéki párt szakpolitikusa ezt a véleményt azzal indokolta, hogy a kormányt nem érdekli, mi történik a választások után, s mi történik 2010-ben a magyar egészségüggyel.

Ha idén a tervezettnél 15–20-szor magasabb lesz az egészségügyi költségvetés hiánya, akkor vajon mi várható 2010-ben? – tette fel a kérdést a képviselő.
Rámutatott: ha a jövőre tervezett 50 milliárd forintos hiány a tízszeresére növekszik, akkor a következő év első néhány hónapja után összeomlik a teljes magyar egészségügyi ellátás.

Kökény Mihály úgy fogalmazott, hogy a fideszes politikusok emlékezhetnének arra, amit 2000-ben és 2001-ben Orbán Viktor pártelnök többször is mondott, vagyis hogy az egészségügy támogatásának fedezetét a gazdaság egyensúlyával összehangban kell kezelni és megteremteni. Hozzátette, tisztában van vele, hogy az ellenzéki lét más, de véleménye szerint ha a vizitdíj nem válik az „általuk szított populizmus áldozatává”, most több pénz lenne a háziorvosoknál, a kórházaknál és a szakrendelőknél is.

Számításai szerint ettől függetlenül a 38 milliárd forintnyi többlettel az egészségügyi költségvetés jövőre megőrzi idei reálértékét, sőt kis mértékben még nő is.

Kökény Mihály meglepődésének adott hangot, hogy Pesti Imre szerint több mindenre sincs fedezet. Elmondta, hogy a bizottsági ülésen, a vitát követően a Fidesz képviselői is megszavazták a módosító indítványt, majd ezt követően három nappal az ellenzéki politikus „kiáll és azt mondja, hogy rossz módosítás volt”. Érthetetlennek nevezte, hogy Pesti Imre „felperzselt egészségügyet és háborús állapotokat vizionál”.

A szocialista képviselő szerint ezeknek a mondatoknak semmiféle erkölcsi alapjuk nincsen, mert véleménye szerint a Fidesz kormányzásának idején semmiféle érdemi többletforrás és reformkísérlet sem volt az egészségügyben. Hozzátette, hogy 2002-ben, a beígért és betartott 50 százalékos bérnövelésen túl több mint 100 milliárd forintnyi azonnali intézkedési igény hárult a kormányváltás után a szocialista-szabad demokrata kabinetre.

2010 második felében biztosan összeomlik az egészségügy
A Fidesz szerint a következő év második felében biztosan össze fog omlani a teljes magyar egészségügy. Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ezt a véleményt azzal indokolta, hogy a kormányt nem érdekli, mi történik a választások után, mi történik 2010-ben a magyar egészségüggyel, a kabinet ugyanis az „utánam a vízözön” politikáját folytatja.
Ha idén a tervezettnél 15–20-szor magasabb lesz az egészségügyi költségvetés hiánya – több mint 100 milliárd forint –, akkor vajon mi várható 2010-ben? – tette fel a kérdést a képviselő.
Rámutatott: ha a jövőre tervezett 50 milliárd forintos hiány a tízszeresére növekszik, akkor a következő év első néhány hónapja után összeomlik a teljes magyar egészségügyi ellátás.
A kormány és a kórházak közötti megegyezésből szerinte azt látni, hogy a kabinet jó előre elkölti a 2010-es költségvetés forrásait, és olyan finanszírozást biztosít jövőre a kórházak számára, amely mögött nincs valós pénz.
„A kormányzat elengedte az egészségügy kezét, az egészségügyi ellátás kezét, és ezzel együtt elengedte a betegek kezét” – fogalmazott Pesti Imre.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink