hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Az árvíz elmosott néhány betegutat

Baja környékén is át kellett szervezni az egészségügyi ellátást, mivel a bajai Duna-híd lezárása miatt több településről nem lehet a betegeket Mohácsra vagy Pécsre szállítani – közölte az ÁNTSZ.

Vasárnap délután lezárták a Türr István hidat Bajánál, ezért a Duna keleti oldalán található Homorúd, Újmohács, Sárhát, Alsókanda, Felsőkanda településekről nem lehet elérni az ellátásra kijelölt mohácsi, illetve pécsi kórházakat. A betegellátást a Bajai Kórház és a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak bevonásával szervezték át. Ez utóbbi intézmény különösen a hemodinamikai, az idegsebészeti, valamint a magasabb szintű traumatológiai, sebészeti és gyermekgyógyászati ellátásról gondoskodik, ha szükséges.

Jelenleg mindenhol biztosított a fekvő-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátás. A Dunakanyar háziorvosi és gyógyszertári ügyeleti ellátását már korábban átszervezték, írta közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ). Hasonló intézkedésre volt szükség Tahitótfaluban és Szigetszentmiklós-Lakihegy városrészen. Továbbra is készen állnak a komáromi Selye János Kórház esetleges kitelepítésére, ha szükséges, ezt két órán belül végre tudják hajtani.
Budapesten a Lukács Gyógyfürdő területén lévő kórtermekből - a létesítmény lezárása miatt - 20 beteget helyeztek el az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben.

Alul a pálya, s felül a víznek árja... [Forrás: mti]

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) folyamatosan működő, 24 órás központi ügyelete továbbra is megerősített szolgálatot ad, az árvízi védekezést segítő ideiglenes munkacsoport készenlétben áll arra, hogy szükség esetén az OTH veszélyhelyzet-kezelési központjában folyamatos tevékenységre térjen át.

Járványveszély kialakulására utaló jelek eddig nincsenek - emelik ki. Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A víz fertőzések közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül, például a szemet megdörzsölve könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. Kérik azt is, hogy a szülők ne engedjék gyermekeiket az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani.

(Az ÁNTSZ lakossági tájékoztatói, és felhívásai itt érhetőek el.)

(forrás: MTI, ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink