hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Az alsó középosztálynak már túl drága a magánorvos

Mostanra a kisebb jövedelműek már nem engedhetik meg maguknak, hogy magánellátást vegyenek igénybe, írja a Népszava.

A bőrgyógyászati, az endokrinológiai, a nőgyógyászati, az urológia, a fül-orr-gégészeti és az ortopédiai szakrendelések a legnépszerűbbek és ezekért hajlandók az emberek kifizetni a drágább konzultációs díjakat is a magánszektorban – mondta a Népszava kérdésére Lengyel Lívia közgazdász, aki szakértőként már másfél évtizede foglalkozik a magánegészségügy piaci folyamatainak megértésén és előrejelzésén.

Míg a fővárosban ezekben a szakmákban az első konzultációs díj átlagosan 40-50 ezer, vidéken maximum 30 ezer forint. Ugyanakkor Budapest határain túl bőr- illetve nőgyógyászt már nyolcezer forintért is lehet találni.

– Az emberek hajlandók utazni is, ha számukra még megfizethető ellátást találnak valahol – állítja a szakember, aki szerint az már tavaly is megfigyelhető volt, hogy egy-egy plasztikai sebészeti illetve ortopédiai műtétért egészen messzire is elmennek a páciensek. Az utazási hajlandóság is jelzi, hogy jelen gazdasági helyzetben egyre szűkül az a kör, aki a magánellátásban keres gyógyulási lehetőséget. Míg a Covid évei alatt azt lehetett látni, hogy még az alsó középosztály is igénybe vette a magánegészségügyet, addig mostanra a kisebb jövedelműek már nem engedhetik meg maguknak ezt a „luxust”, s az állami ellátást veszik igénybe.

Lengyel Lívia emlékeztetett arra, hogy a Haszon Magazin éppen a múlt héten közölte azt az elemzést, miszerint a Covid előtti utolsó évhez képest 22 százalékkal csökkent az állami ellátásban megforduló betegek száma. A cikk szerzője arra a következtetésre jutott, hogy a közfinanszírozott ellátórendszerből hiányzók 10-30 százaléka a magánegészségügyet vette igénybe.

– Azt látjuk, hogy a magánban az esetszám csökkent, de az állami ellátás hozzáférési akadályai miatt azt feltételezem, hogy a betegek egy része kiesik az ellátásból – mondja a közgazdász.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink