hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Alternatív ügyeleti ellátás Budaörsön

A mentőszolgálat által szervezett ügyeleti rendszerrel párhuzamosan fog működni Budaörsön egy 0-24-ben elérhető ellátás a február elsején bezárt ügyeleti központban, írja a 24.

A Pest vármegyei háziorvosi ügyeleti rendszer február 1-jén életbe lépő átalakítását sok város és település ellenezte, de talán a leghangosabban Budaörs önkormányzata és lakosai jelezték, nem szeretnék, ha több, mint húsz évnyi működés után a felnőtt ügyelet Budakeszire, a gyermek pedig Érdre települjön át. Az ellenállás oka az volt, hogy Budaörsön február 1-ig egy jól felszerelt ügyeleti telephely működött, amelyet a város Törökbálinttal közösen tartott fenn.

„A lakosok visszajelzései alapján kiválóan működött az ügyelet Budaörsön” – írta a lapnak Wittinghoff Tamás polgármester, aki azt is megerősítette, hogy a 30 ezer fős városban nem szűnik meg az ügyeleti ellátás, csak átalakul. Az épületet, az eszközöket és az autót, valamint az ellátást végző egészségügyi munkatársakat is meg kívánjuk őrizni, és arra a célra kívánjuk használni, amelyre eleve rendeltetett: a budaörsi lakosok sürgősségi egészségügyi ellátására".

A budaörsi polgármesteri hivatal kabinetvezetője közölte: a rendszert a város által a helyi egészségügyi szakrendeléssel megbízott magánszolgáltató biztosítja majd egy többletmegállapodás keretében, és az ügyeleti rendszer különböző aspektusait valósítja meg. De nem hívjuk ügyeletnek – hangsúlyozta Vágó Csaba, jelezve: megmarad az esetkocsi is, de az ellátás többet nyújt, mint a hagyományos ügyelet. Lesz például 0-24-ben hívható telemedicina szám, amin a panaszos orvosoktól kaphat tanácsot, mit tegyen: elég, ha elmegy a patikába és megveszi az ajánlott gyógyszert, vagy esetleg mentőt érdemes hívni. Kérdéseket nem csak telefonon, hanem online is lehet feltenni, illetve tanácsot kérni.

Új betegút-rendszert is kialakítottak Budaörsön, aminek lényege, hogy a budaörsi lakcímkártyával rendelkezőket sürgős esetben soron kívül, ingyenesen fogadnak a szakorvosok az Egészségügyi Központban.

Takács Péter államtitkár levele szerint: amennyiben a budaörsi háziorvosok egyéb jogcímen vennének részt 24 órás egészségügyi szolgáltatásban, az őket nem mentesíti az OMSZ által szervezett alapellátási ügyeleti tevékenységben való részvételi kötelezettség alól.

A teljes információ

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink