hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Alkalmatlan eszközökkel küzd a kormányzat – pénteken folytatódik a béralku

Holnap kerül sor az egészségügyi bértárgyalás következő fordulójára – mondta a rezidensszövetség elnöke a köztévé csütörtök reggeli műsorában.

Papp Magor a bértárgyalások állásáról szólva  azt mondta, hogy összeszedtek egy egyhetes csúszást, de még lehetséges, hogy március végére legyen megállapodás, s így ne kelljen aktiválni a letétbe helyezett orvos-felmondásokat.

Az elnököt – megjegyezve, hogy a kormányoldal szerinte 30 milliárd fedezet van az alkura  – megkérdezték, szerinte mennyi pénz kell a megállapodáshoz. Ő úgy látta, hogy ez – amennyiben a következő évek bérkorrekciós lépéseiben is sikerül most megállapodni – idénre elég lehet. Hosszabb távon 80-90 milliárdra tette az orvosbér-korrekció pénzigényét. Megjegyezte, hogy ők most csak az orvosbérekről tárgyalnak, bár mindig hozzáteszik, hogy az egészségügyi szakdolgozók helyzete is megoldást kíván. Ők négyszer annyian vannak, s így nyilván nagyobb az a pénz is, ami kell a bérrendezésükre.

Megkérdezték arról is, hogy mit gondol a vízközmű-törvényben sebtében szabályozott katasztrófa-egészségügyről, sikerülhet-e ezzel letörni az orvosok tiltakozását. Papp szerint a lépés barátságtalan, pontatlan és alkalmatlan. A katasztrófahelyzet – amikor bevezethető a „hadiigazgatás” nincs definiálva – s az is életszerűtlen, hogy 80-90 ezer forintos bérű embereket az ország másik végére rendeljenek ki  dolgozni, ráadásul a lejárt szerződésű orvosokat már nem is lehet e törvény alapján vezényelni. Egyszóval „csak a hangulat rontására volt jó” az egész.

Az elnök véleményét kérték a felsőoktatási törvényben bevezetett hallgatói szerződésről is, miszerint aki állami helyen szerez diplomát, az a következő húsz évben a képzési idejének kétszeresét köteles itthon dolgozni, különben a képzési költségeit vissza kell fizetnie. Papp szerint az nyilvánvalóan társadalmi vita tárgya lehet, hogy ha egy közösség befektet egy képzésbe, akkor azért vissza is vár valamit, ugyanakkor az orvosok visszatartására ez az eszköz nem alkalmas. Akkora az európai orvoshiány, hogy még ezen az áron is ki fogják vásárolni őket. A rezidensszövetség szerint csak az itthoni bérek és munkakörülmények javítása segíthet ezen.

hirdetés

Könyveink