hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségipar

Akar percek alatt megöregedni?

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Öregség Laboratóriumának célja az, hogy a viselkedéstudományok eredményeit felhasználva olyan technológiákat és gyakorlati megoldásokat dolgozzon ki, amelyekkel javíthatja az idősek és gondozóik életminőségét.

Ennek keretében fejlesztették ki az „Öregedj meg most empátia rendszer"-t (Age Gain Now Empathy System – AGNES), ami nem más, mint egy speciális ruha, amelynek viselője megtapasztalhatja, hogy milyen fizikai korlátozottságok sújtják az időseket. Így például az időskori ízületi- és gerincproblémák átéreztetése érdekében rugalmas pólyákat, térdvédőt, csuklóvédőt és nyakmerevítő gallért építettek be a ruhába. A ruhához tartozó füldugók miatt rosszabbul hall, és a sárga szemüveggel rosszabbul lát a ruhát viselő személy, a speciális kesztyű pedig tapintási érzékenységét csökkenti.
AGNES  multidiszciplináris fejlesztés eredménye, amelyben részt vettek mérnökök, orvosok, ergonómusok és pszichológusok is. Első, egyszerűbb verziója 2005-ben készült készült el.
AGNES-t elsősorban a különböző tárgyakat és környezeteket tervezők számára fejlesztették ki, akik gyakran fiatalok, 20-as, 30-as éveikben járnak, és AGNES segíthet nekik felfogni, hogy milyen problémákkal szembesülnek az idősek mindennapi életükben, a főzéstől kezdve a vásárlásig.
Joseph Coughlin, az MIT Öregség Laboratóriumának vezetője egy interjú során felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezőknek empatikusnak kell lenniük a fogyasztókkal, és ezért meg kell ismerniük az öregség állapotát, hiszen lehet ugyan, hogy a következő generáció iPod-jait elsősorban a fiatalok fogják használni, azonban a high-tech, drága szedánokat és háztartási eszközöket nagyrészt a lakosság egyre jelentősebb hányadát kitevő idősebbek. Ezért úgy kell ezeket megtervezni, hogy az idősek számára is kényelmesen használhatók legyenek.
Joseph Coughlin elmondta, hogy nemrég több iparvállalat – példul a Siemens, a Daimler, a General Mills – képviselői eljöttek a laboratóriumba, magukra öltötték a ruhát, és különböző tevékenységeket próbáltak végezni: mobiltelefonálni, beszállni egy autóba, tésztát keverni. Valamennyien nagyon meglepődtek: tényleg ennyire rossz idősnek lenni? Fiatal korukban az emberek valójában nem tudják elképzelni, hogy eljön az idő, amikor már nem lesznek mindarra képesek, amire  fiatalon. Annak ellenére így van ez, hogy az idősödés valójában már fiatal korban elkezdődik. 20-as éveink végén már megindul a kognitív hanyatlás, és az Öregedés Laboratórium autóvezetéssel foglalkozó saját vizsgálataiból kiderült, hogy már 40 évesen kétszer annyi fényre van szükség ahhoz, hogy lássunk, mint 20 éves korunkban.

Weisz Júlia

 

cimkék

hirdetés

Könyveink