hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

A varázsszám 240, aztán majd kiderül, mennyi kell

Bár a humántárca meghirdette a jövő évi felvételi küszöböt, jórészt az egyetemek fogadókészségén múlik hány pont kell majd például az orvosképzés megkezdéséhez.

Jövőre a felsőoktatási felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont lesz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által meghatározott felvételi ponthatárok minimuma a kapacitás és az esetleges túljelentkezés függvényében felfelé módosulhat annak figyelembe vételével, hogy a 2013-ban feltételt nyert, magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél - írta a minisztérium csütörtökön az MTI-nek.

Az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a felvételi eljárás során alakulnak ki, és a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek - részletezték.

A miniszter arról is döntött, hogy a jogász, az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási, a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok és a nemzetközi gazdálkodás szakokra nem jár állami ösztöndíj. Ezenkívül ebbe a kategóriába tartoznak a következő képzések: andragógia, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdaságelemzés, gazdálkodási menedzsment, kereskedelmi és marketing, közszolgálati, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás, üzleti szakoktató. Ezeken a szakokon kizárólag önköltséges képzés hirdethető meg a 2013-as általános felvételi eljárásban - tették hozzá. A többi szakon jogosultak lesznek a felvételi ponthatárt elért hallgatók az állami ösztöndíjra.

A tárca felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán az MTI-nek később azt hangsúlyozta: egyes sajtóorgánumok félreérhető tájékoztatásával szemben a 2013-as felvételi eljárásban a tárcavezető nem állapíthat meg 240 pontos minimumnál magasabb pontszámot. Ha a felvételiző pontszáma meghaladja az előírt minimumot, akkor az intézményi kapacitás dönt a felvételről. Ez azt jelenti, hogy ahol túljelentkezés van, ott az intézmény kapacitásánál nagyobb létszámot nem lehet felvenni. Ezekben az esetekben az intézmények a felvételi eljárás során tudják pontosítani, hogy hány hallgatót tudnak felelősséggel fogadni - tette hozzá Maruzsa Zoltán.

(forrás: MTI)

Könyveink