hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A transzzsír a gyártóknál is okoz szövődményeket

Az egészségre ártalmas transzzsírfogyasztás visszaszorítása az élelmiszeriparon belül sajátos hatásokkal jár: a nagyok inkább újratervezik a termékeiket, a kicsik inkább kivonják a piacról.

A nyolcvanas években kezdett bekerülni a köztudatba, hogy a részleges hidrogénezés során keletkező transzzsíroknak káros hatása van, és a rendszeres fogyasztók körében megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket – emlékeztet a lap a folyamat kezdetére, aminek egyik fontos következménye lett a szigorú magyar transzzsírrendelet.

"Ahogy érkeztek az állítást igazoló kutatások, úgy kezdett el a nagyipar gondolkozni a részlegesen hidrogénezett olajokat kiváltó termékek fejlesztésén" – idézi az Origo Somogyi Lászlót, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi karának docensét. "A nagyiparban holnaputánra kutatnak, nem az utolsó percben kapkodnak. Ezért az Unilever, a Nestlé, a Mondelez, a Bonbonetti és a Bunge, az élelmiszeripar érintettjei közül a nagyok már régen dolgoznak azon, hogy áttervezzék, vagy leállítsák az érintett termékek gyártását. Ez a rendelet legfeljebb a technológilag kevésbé felkészült, kisebb gyártókat, pékségeket, és a transzzsírsavval egyáltalán nem foglalkozó cseh, szlovák és elsősorban a lengyel élelmiszeripar termékeit érinti, ahol az áttervezés tudás, vagy anyagi érdek hiányában nem valósulhat meg" – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink