hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Transzzsírok: elindult a visszaszámlálás

Kilencven napos türelmi idő után lép hatályba az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet, amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

A rendelet lényege, hogy tilos lesz forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot.

A hatálybalépéskor a rendelet előírásainak nem megfelelő, forgalomban lévő élelmiszerek a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejük végéig, de legfeljebb a hatálybalépés után tizenkét hónapig árusíthatóak.

A rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

A rendelet értelmében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) pedig adatbázist kell kialakítania a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszer transzzsírsavtartalmára vonatkozó mérési adatokból. Az OÉTI-nek emellett felmérést kell készíteni a lakosság transzzsírsav beviteléről, továbbá figyelemmel kell kísérnie, hogy a rendelet hatására hogyan változtatják meg az érintett élelmiszerek összetételét.

(A rendelet innen tölthető le.)

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink