hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

A siketek jogosítványától a kórházi minimumfeltételekig

Az egészségügyről is szó esett napirend előtt és a kérdések között az Országyűlés hétfő délelőtti munkanapján.

LMP: emberek halálával függ össze...
    
Hadházy Ákos, az LMP képviselője a rákgyógyászattal kapcsolatban arról beszélt, hogy a "kormányzati alibi munka" emberek halálával függ össze, mert a bürokrácia miatt túl lassú az új gyógyszerek befogadása.

Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára úgy válaszolt: az egészségbiztosítás alap összege minden évben az infláció felett emelkedik, így akár új gyógyszerek befogadására is több áll rendelkezésre. Közölte: az elmúlt években több tucatnyival több gyógyszert lehet társadalombiztosítási támogatással kiváltani. Hozzátette, egyéni méltányossági kérelemre sok esetben engedélyezik a kísérleti gyógyszerek alkalmazását.
     
Jobbik: a minimumfeltételek megteremtése is gond a kórházakban

Rig Lajos (Jobbik) arról beszélt, hogy a Semmelweis Egyetem klinikájának listáján felsorolják, hogy a betegeknek mi mindent kell magukkal vinniük, mielőtt befekszenek az intézménybe. A lista sokat árul el arról, hogy a kórházaknak még a minimumfeltételek megteremtése is problémát okoz.

Rétvári Bence azt felelte, hogy az egészségügyi kassza idei 170 milliárd forintot meghaladó többlete után a jövő évi költségvetés is egy százmilliárd forint feletti növekedési tételt tartalmaz.

Fidesz: korlátozzák a hallássérültek jogosítványhoz jutását

Tapolczai Gergely (Fidesz) emlékeztetett, hogy Magyarország az első európai országok közé tartozik, ahol engedélyezték a siketek és nagyothallók számára a jogosítvány megszerzését. Az elmúlt időszakban viszont az orvosok több hallássérülttől is elvették a jogosítványt, illetve korlátozták, hogy ne vehessék igénybe az autópályát.

Rétvári Bence fontosnak nevezte, hogy az orvosok és orvosszakértők a jogszabályoknak megfelelően járjanak el. Amennyiben bárki úgy gondolja, hogy nem ért egyet az ügyében hozott első fokú orvosi döntéssel, akkor a vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban kérheti a jogorvoslatot. Másodfokon olyan képzett orvosszakértők hozzák meg a döntést, akik megfelelő tudással és felszereléssel ehhez, mondta.

MSZP: miért nem emelik a közgyógyellátás összegét?
    
Korózs Lajos (MSZP) azt tette szóvá, hogy a közgyógyellátásban nem történt előrelépés az elmúlt években, több 10 ezer ember veszítette el jogosultságát, az ellátás összege pedig nem emelkedik a jövő évi költségvetési javaslat szerint. Azt kérdezte, miért nem részesülnek a gazdaság növekedéséből a rászoruló beteg emberek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára azt felelte: a viták ma arról szólnak, hogy ki miből kaphasson többet és nem arról, kitől mit vegyenek el. Kifejtette, hogy 2010 óta 60 ezer forinttal nőtt az átlagkereset és egyre kevesebben szorulnak szociális ellátásra. Hozzátette, hogy jövőre 5 százalékkal nő a jövedelemhatár, azaz bővül azok köre, akik igénybe vehetik azt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink