hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A nyugdíjasok rossz egészségi állapota miatt kellene reform

Minden egészségügyi adat azt mutatja, hogy nem emelni, hanem csökkenteni kellene a nyugdíjkorhatárt, olvasható a HVG-ben.

A születéskor egészségesen várható élettartam a férfiak esetében 61,5 év, a nőknél 64. A mért adatok az öregségi nyugdíj korhatárától jelentősen elmaradnak, eljött az idő a nyugdíj korhatár átgondolására, de gyakori nyugdíjkorrekcióra is szükség van – olvasható az e heti HVG-ben.

Magyarországon tíz felnőttből négy él krónikus betegséggel, a rákos megbetegedések arányszáma pedig 10 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Sereghajtók vagyunk a megfelelő kezeléssel elkerülhető halálozásban is. Az adatok tükrében célszerű volna lazítani a szigorú nyugdíjszabályozáson Simonovits András közgazdász szerint.

A nyugdíjszakértő azt javasolja, kétévente kellene egy-egy esztendővel csökkenteni a korhatárt, amelynek túlzott magasságát az is mutatja, hogy a kor előrehaladtával a munkavállalók egyre inkább kilépnének a munkaerőpiacról, a nők csaknem 90 százaléka nyugdíjba vonul, ha elérte a negyven év munkaviszonyt. Az adatok tükrében az inflaciókövetőnek beharangozott nyugdíjemelés már nem lesz orvosság a nyugdíjasok fizikai és pénzügyi nyavalyáira.

Arról, hogy pontosan milyen adatok mutatják a nyugdíjasok egészségügyi és financiális helyzetének romlását és rendelkezik-e átfogó, távlati reformtervezettel a kormány a problémát illetően a csütörtökön megjelenő HVG-ben és a hvg360-on olvashatnak bővebben.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink