hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

A nagy CT- és MR-átalakítás háttere

A kormány az egészségügy újabb területéről takarítja el a magántőkét. Miközben megy a kiszorítósdi a CT-k és MR-ek terén, elképesztő mennyiségben zúdulnak az országba a drága diagnosztikai gépek. A Válasz Online elemzése.

Nemcsak az állam vásárol, a privátpiac is sosem látott virágzásnak indult. Az aranykorhoz egy dolog hiányzik: a pénz. Miközben tízmilliárdokat öntenek a gépekbe? Igen, mert a tb-finanszírozás nem tart lépést a készülékek számával. Tavaly kisebb egészségbiztosítási összeg jutott egy közfinanszírozott központ működtetésére, mint három évvel ezelőtt. A betegek a piacon vásárolnak maguknak gyors vizsgálatokat. A 104 hazai MR közül 47 tisztán fizetős, írja a lap, amely piaci szereplőkkel folytatott háttérbeszélgetései során azzal az egybehangzó véleménnyel találkozott, hogy a kormány célja a mára Európa vezető szakszolgáltatójává vált Affidea hazai helyzetének megrendítése volt. A piac azonban valószínűleg téved.

A kormány már 2012-ben belengette a képalkotó diagnosztikai terület állami kézbe vételét, de sokáig úgy tűnt, mintha a szavaknál nem jutnának tovább. A Debreceni Egyetem fújta meg a harci kürtöt azzal, hogy 2018-ban bejelentette: nem hosszabbítja meg a lejáró szerződéseit a nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végző cégekkel. Elsőként az Affideát tessékelték ki az alföldi egyetemről. Majd a Szegedi Tudományegyetem következett. Onnan 2020-ban kilenc évvel a szerződése lejárta előtt vágták ki az Affideát. Az intézkedésnek jelentős visszhangja lett, mert az Affidea ugyan végig külföldi tulajdonban volt, de egy kicsit mégis „magyar cégnek” minősült, mivel első központját 1991-ben az egykori fővárosi MÁV-kórházban nyitotta meg. A magánszolgáltató akkori hazai vezetője, Leitner György harcias nyilatkozatot tett, jogsértőnek nevezte a döntést. Ám hiába állt kivont karddal, a többi szolgáltató nem állt be mögé. Azt hihették, az egész akció az Affidea ellen irányul, a magukat meghúzó cégeket békén hagyja a kormány. 

Tévedtek. Egy hazai cég tulajdonosa a lapnak azt mondta: felesleges lett volna minden közös tiltakozás, az Affideát már Debrecenben „felültették a lapátra”. Idén július elején az új jogszabály elfogadásával azután mindenki számára világossá vált, hogy az Affidea nem egyedül csücsült a lapáton, ott ült mögötte a teljes CT-MR-es magánszektor. Mégpedig pártállástól függetlenül. A piac második legfontosabb szereplőjének, a székesfehérvári és a szolnoki kórházat ellátó Mediworld Kft-nek is mennie kell, pedig ezt a céget az Orbán-kabinetben néhány hónapra helyettes államtitkárságig jutó Fábián Károly családja birtokolja. 

2024. novemberétől tehát magán-CT vagy -MR nem kaphat tb-finanszírozást. (Egyetlen kivétel a nagy gerincműtéteket végző magánintézmény, a Budai Egészségközpont lehet.) Mindez a kormány nagy államosítási tervének részeként történik, a kormányfő ugyanis azt hiszi, egy tisztán állami, végletesen lecsupaszított, egyénbérekkel, a szabad intézményválasztást kiküszöbölésével működő egészségügy sikeresebb lehet a mainál.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: Válasz Online)
hirdetés

Könyveink