hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A magyarok kétharmada elégedett az egészségével

A KSH Egészségügyi helyzetképe szerint a férfiak 25, a nők 16 százaléka naponta dohányzik, arányuk minden korcsoportban magasabb a férfiak körében, írja a 444.hu.

Számos érdekes adattal megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Egészségügyi helyzetképe 2022-ről. A felmérés szerint tavaly a magyar lakosság közel kétharmada elégedett volt az egészségével, a férfiak 5 százalékponttal nagyobb arányban, mint a nők. Az időseknél ugyanakkor 2021-hez képest 16 százalékkal romlott azoknak az aránya, akik jó vagy nagyon jó egészségérzetűnek mondják magukat, írja a 444.hu.

Saját bevallása szerint a 16 éves és annál idősebb lakosság 45 százaléka sportol vagy végez valamilyen testmozgást szabadidejében hetente legalább egyszer (legalább 10 percen át), 16 százaléka naponta, 29 százaléka ennél ritkábban sportol.

A gazdaságilag aktívak közül kevesebbet mozognak a munkahelyükön kívül azok, akiknek munkavégzés közben nagy erőt kell kifejteniük: nekik csupán 38, míg az ülőmunkát végzőknek 54 százaléka sportol vagy végez testmozgást legalább heti rendszerességgel. Az inaktív lakosság összetétele heterogén, idetartoznak többek között a nem dolgozó tanulók és a nyugdíjasok, járadékosok is.

A férfiaknál a napi dohányosok aránya korosztályról korosztályra jelentős mértékben nő, egészen a 35–44 éves korig (33 százalék), utána azonban gyorsuló ütemben csökken. A nőknél a 25–34 éves korcsoportban ugrik meg jelentősen a napi szintű dohányzás, ami az aktív kor végéig nem is változik nagymértékben (19–20 százalék), csupán a nyugdíjas korosztálynál figyelhető meg az arány csökkenése.

2022-ben saját bevallásuk szerint a 16 éves és annál idősebbek körében a férfiak 4,8 százaléka napi szinten, 12 százaléka hetente néhányszor fogyasztott alkoholt, míg a nőknek csak 0,6 százaléka ivott mindennap szeszes italt, 2,9 százaléka pedig hetente néhányszor. A legalább heti rendszerességű alkoholfogyasztás a férfiaknál az 55–64 éves korosztálynál éri el a csúcsát. A nők közül a középkorúak isznak legnagyobb arányban legalább hetente alkoholt, de arányuk egyik korcsoportban sem éri el az 5 százalékot.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink