hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A magánellátóknak kedvez a CT- és MR-vizsgálatok államosítása

Elsősorban a nem közfinanszírozott magánegészségügynek kedvez a kedden elfogadott szabályozás, írja a radiologia.hu.

Mint arról a MedicalOnline-on elsőként beszámoltunk, a jövőben kizárólag „köztulajdonban álló gépparkkal” végeznék az állami intézményekben a CT- és MR-vizsgálatokat – derül ki az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának a jövő évi költségvetéshez benyújtott összegző módosító javaslatából.

A törvény szerint a szerződés megszűnése előtti három üzleti év (2021, 2022, 2023) adózott eredményének átlaga a kártérítés mértéke. Azonban az érintett cégek 2021. és 2022. évi nyilvános eredménykimutatását megvizsgálva érdekes adatokra bukkanunk. Az Affidea Magyarország Kft. még nem hozta nyilvánosságra 2022. évi eredménykimutatását, így nincs információnk üzleti adatairól, de 2021. üzleti évének adózott eredménye -9 millió forint volt. A Mediworld két cégének 2021. és 2022. évi adózott eredményének átlaga 66 millió forint, a HUNIKO Kft. esetében ez az átlag 587 millió forint, a Neuro CT Kft. esetében az átlag 22 millió forint, a Raditec Kft. esetében 27 millió forint, az Absolute Med Zrt. esetében pedig 175 millió forint. A törvény szerint az idei évvel is súlyozott adózott eredmény átlagának háromszorosa jár majd a vállalkozásoknak, és a számokból kiderül, hogy egyedül a HUNIKO Kft. – és minden bizonnyal a legnagyobb szereplő Affidea Magyarország – felé érkezik majd jelentősebb kártalanítás.

Kinek lesz jó ez a változás?

„A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz…”

Elsősorban a nem közfinanszírozott magánegészségügynek. A betegutak vizsgálata alapján egyértelmű: az a beteg, aki diagnosztikai vizsgálatát a magánegészségügyben kezdi, a súlyosabb és csak állami egészségügyben kezelt kórképek kivételével, jellemzően a magánegészségügyben is marad. Ezért azok a diagnosztikai központok, amelyek érintettek, és a fenti listából önállóan, nem kórházi környezetben működnek, minden bizonnyal, szakmai rutinjuk és egészségügyben felépített hírnevük, ismertségük miatt megtalálhatják számításukat a teljes mértékben magánegészségügyi környezetben is.

Ezzel a változással egyértelmű utasítási és felelősségi viszonyok alakulnak ki azokban a kórházakban, ahol eddig a külső szolgáltató jelenléte miatt szigetszerűen működött a CT/MR-ellátás vagy a teljes radiológiai osztály. Ráadásul ez a változás megteremti a megyei kórházak egymással megvalósuló teleradiológiai együttműködésének szükségességét, az állami tulajdonú intézménykörön belül nagyobb állami radiológiai együttműködések kialakulását.

Ha a közfinanszírozott és a magánfinanszírozott ellátás teljes mértékben szétválasztódik, és az International Medical Center által elsőként elindított közfinanszírozás-magánellátás hibrid ellátási modell a törvény erejénél fogva 2024 novemberétől megszűnik, a páciensek számára is egyértelmű lesz a magán- és az állami ellátás közötti különbség. Azok a diagnosztikai központok, és számuk hónapról hónapra emelkedik országszerte, amelyek kizárólag a magánegészségügyi ellátásra fókuszálnak, minden bizonnyal nagyobb betegforgalomra számíthatnak 2024 novemberétől – és mivel az ő üzleti modelljük feltételei javulnak, további MR-központok megnyitása várható – írja a radiologia.hu.

(forrás: radiologia.hu)
hirdetés

Könyveink